Itt vannak a pontos részletek: így alakul át a miskolci menetrend az utasok kérésére

Megosztás

Hétfőn, azaz december 4-én lép életbe az első finomhangolási csomag, amelyet az utasok visszajelzései alapján alakítottak ki.

Mint arról néhány napja már írtunk, az októberben bevezetett új menetrend eddigi működése során gyűjtött tapasztalatok, utasszámlálások, valamint a szolgáltatóhoz és a Közlekedésszervező Osztályhoz az utasoktól, illetve nagyfoglalkoztatóktól beérkezett észrevételek alapján december 4-től életbe lép a menetrend első finomhangolási csomagja.

A korrekciók bevezetése egy eredetileg is tervezett és korábban többször kommunikált folyamat részét képezik, melynek az a célja, hogy a mindenkori menetrend a lehető legjobban igazodjon az utasok igényeihez a rendelkezésre álló kapacitásokhoz mérten – áll az MVK közleményében.

A mostani finomhangolások elsősorban a munkába és iskolába történő eljutások javítását célozzák, de jövő év első felében további fejlesztések is várhatók, melyeken már jelenleg is dolgoznak a Közlekedésszervező Osztály szakemberei.

Az MVK most közzétette a december 4-től érvénybe lépő főbb változások pontos részleteit:

  • Munkanapokon reggel 06:00-kor 1-es járat helyet 54-es járat fog indulni Felső-Majláthról, így a Megyei Kórház és a Repülőtér / Bosch felé 15 percre sűrűsödik az átszállásmentes eljutási lehetőségek gyakorisága.
  • Hajnalban 04:20-kor az Avas kilátótól a 935-ös járat egy többlet indulást kap, amellyel az Avasról közvetlenül elérhető lesz a belváros, a Búza tér és a Tiszai pályaudvar is. Az új járatot az indokolja, hogy sok utas kért ebben az időszakban eljutási lehetőséget az Avasról, akik a Búza térről vagy Tiszai pályaudvarról továbbutaznak a reggeli munkakezdéshez.
  • Szintén a műszakváltásokhoz igazodva Miskolctapolcáról 10 perccel korábban, 04:35-kor fog indulni az első 20-as járat.
  • Perecesen sűrűbbé válik a közlekedés munkanapokon reggel 6 és 7, valamint 13 és 14 óra között. Hétvégén reggel a 6-os járatokról kedvezőbb csatlakozások lesznek 53-as és 54-es járatokhoz gyakrabban indulnak majd ebben az időszakban.
  • A Joyson és az Auchan Dél áruház környékének vonzóbb kiszolgálása érdekében módosul több 43-as és 44-es járat indulási időpontja.
  • Munkanapokon a Repülőtér/ Bosch végállomásról új 240-es járat indul 14:40-kor, a Mechatronikai Parkból pedig 14:45-kor.
  • Korán reggel egyes 39-es járatok a Diósgyőri Ipari Park és Diósgyőri Kórház érintésével fognak közlekedni, míg 16 óra után eggyel több járat fogja az Egyetemvárost érinteni.
  • Az iskola- és munkakezdési igényekhez igazodóan a reggeli időszakban módosul néhány 3A-s és 24-es járat indulási időpontja. Például a Repülőtérről a mainál 10 perccel később, 07:10-kor, a Középszer utcai végpontról 07:40-kor fog 24-es járat indulni, míg a Berzsenyi Dániel utcai végállomásról 10 perccel korábban, 07:29-kor fog 3A-s járat indulni. Továbbá a Középszer utcai végpontról a 18 órai műszakkezdéshez igazítottan, 16:50-kor is fog 24-es járat indulni.
  • Számos helyen tovább javulnak az átszállási lehetőségek, köszönhetően a néhány perces időpont korrekcióknak vagy az újabb garantált csatalakozások betervezésének. Többek között a reggel 06:15-kor a Repülőtér / Bosch végállomásról induló 54-es busz garantáltan meg fogja várja a Mechatronikai Park felől érkező 240-as járatot, a 05:15-kor Hűtőház felé induló 8-as járat a Tiszai pályaudvaron pedig a Berekalja felől érkező 21-es járatot. Továbbá a Búza térről 05:22-kor induló 44-es járat a Szirmáról érkező 3-as járathoz fog csatlakozást biztosítani.

Sajnos még mindig a mindennapok részét képezik az autóbusz- és járművezető-hiányból fakadó járatkimaradások is. Ennek orvoslására már folyamatban van az új buszvezetők képzése, illetve az autóbuszflotta további bővítése a bérelt járművek számának növelésével.

Kapcsolódó cikkek