Eközben Vlagyivosztokban 30 éve nem látott durva időjárás csapott le, hóvihar után mindent megbénító ónos eső – videó

Megosztás

A képeket látva jogosan hihetjük, hogy a közúti közlekedés jó időre megbénult. Közel 1,5 centi vastag jégréteg fagyott mindenre.

Vészhelyzetet hirdettek az orosz Vlagyivosztokban, miután egy hóvihar és az ónos eső jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben, és több mint 150 ezer otthon áram nélkül maradt.

A hóvihar csütörtökön csapott le az Oroszország távol-keleti részén fekvő Vlagyivosztokra. A gondot az okozta, hogy később az erős szél hatására fákra, vezetékekre fagyott rá a hóréteg, ami vezetékszakadásokat, fakidőléseket okoztak. A BBC információja szerint legalább 150 ezer otthon maradt áram nélkül. A régióban veszélyhelyzetet hirdettek, a katonaságot is bevonták a helyzet kezelésébe.

Az ónos eső számtalan vezetéket megrongált Vlagyivosztokban
Fotó: Yuri Smityuk/Getty Images

„Az áramellátás továbbra is nagyon körülményes, a pusztítás széleskörű” – mondta a régió kormányfőhelyettese, Jelena Parhamenko. Elmondta, sok helyen napokig nem tudják helyreállítani az áramszolgáltatást. Néhány egészségügyi intézményben is csak tartalékgenerátorok biztosítják az áramot.

Borisz Kubaj meteorológus szerint a problémát az okozta, hogy két viharzóna ütközött össze, az egyik meleg, a másik hideg levegőt hozott, ami miatt aztán ónos eső hullott. Kubaj azt mondta, néhol 1,2 centiméter vastag jégréteg fagyott rá a vezetékekre és a fákra, hasonlót pedig nem tapasztaltak az elmúlt 30 évben.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek