Miből lesz az ikra? – Pisztrángok násza Lillafüreden

Megosztás

Különleges fotóval jelentette be a Lillafüredi Pisztrángtelep, az év azon időszakába értünk, mikor ezen haltípus párzása kezdődik.

 A képen az látható, ahogy egy ott dolgozó személy éppen „megfej” egy pisztrángot, tehát eltávolítja azt az ikrát, amelyből később újra meg lehet tölteni a telepet. Ezt egyébként nem szabad halogatni, hiszen nagyjából öt napon belül az érett ikra használhatatlanná válik, így elveszik a belefektetett munka. Emiatt az év ezen időszakában az anyahalakat ki kell halászni, a fenn említett folyamatot el kell végezni, majd visszaengedni a pisztrángokat a vízbe, ezután az ikrát keltetni, a kialakult ivadékot pedig nevelni kell, ezt a telep mind házon belül végzi el.

Érdekesség a Lillafüredi Pisztrángteleppel kapcsolatban, hogy 1932-ben épült, így ez volt Trianon után az első Magyarországon, ami egyébként azóta folyamatosan működik. Néhány évvel ezelőtt mesélt erről egy YouTube videóban Hoitsy György, a telep vezetője, továbbá arról is beszélt, személyesen ismeri a halakat, éppen azért, mert a párzás intervallumában akár ötször a kezébe kerülnek, ezek mellett pedig beszélni is szokott hozzájuk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek