Hegedűs Andrea: Miskolc változásra vágyik – interjú

Megosztás

Polgármesterjelöltet állított a 2024-es önkormányzati választásokra a Demokratikus Koalíció (DK) és a Lehet Más a Politika (LMP) Hegedűs Andrea személyében Miskolcon. A két párt közös listán indul a jövő évi önkormányzati választásokon. A polgármesterjelöltet bemutató médiaeseményen arról is beszéltek: nyitottak a további együttműködésre azokkal a pártokkal, szervezetekkel, amelyek értékrendjükben, céljaikban hasonlóan képzelik el Miskolc jövőjét.

Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője 2022-ben az ellenzék közös listájáról jutott a parlamentbe. Az elmúlt egy évben Miskolc hangjaként képviselte az ország házában a miskolci érdekeket, előtte éveken keresztül önkormányzati képviselőként szolgálta a várost.

Az önt polgármesterjelöltként bemutató médiaeseményen egyenesen fogalmazott, amikor arról beszélt: volt egy álmuk 2019-ben, ami mára megkopott és szertefoszlott.

–  Miért is fogalmaztam ilyen egyenesen? Mi azt valljuk, szabad és kell is Miskolcról őszintén beszélni. Őszintén beszélni a miskolciakat feszítő problémákról, Miskolc helyzetéről, őszintén beszélni Miskolc városvezetéséről, ugyanígy az ország helyzetéről, Miskolc jelenéről és jövőjéről. Még akkor is, ha ezért bírálnak, támadnak,  cenzúráznak. Olyan országot és Miskolcot szeretnénk, ahol van helye az őszinte szónak, ahol van helye a miskolciak akaratának és érdekeinek. Ahol az országot hazának, Miskolcot pedig az otthonuknak érzik az emberek. És igen, volt egy álmunk 2019-ben, nekem és társaimnak, akik akkor harcba szálltunk a változásért. Négy évvel ezelőtt a miskolci szavazók mertek bátrak lenni, ők is hittek az álomban, amit végül a jelenlegi városvezetéssel nem váltottunk be.

A Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselői a Miskolcot vezető önkormányzati frakció tagjai. Mit tettek azért, hogy ez másképp alakuljon?

– Többen már évekkel ezelőtt szót emeltünk a helytelen lépések ellen, a döntésképtelenség miatt, hallattuk a miskolciak hangját, hiszen láttuk, olyan városvezetői csoport alakult, ahol megkopott az álom és a bátorság. Olyan döntések és olyan irányok születtek, amelyek nem szolgálták az ellenzéki győztes miskolci szavazók akaratát, akik 2019-ben bátran szembementek a Fidesszel.

Miskolcról őszintén programunk során – ahol a miskolci polgárokkal beszélgetünk – újra és újra szembesülünk azzal, hogy többségük nem érzi jól magát a saját városában. Azt látják, hogy a városvezetés buborékban él a városházán tanácsadókkal körülbástyázva, és nem akarja sem észlelni, sem érteni az emberek mindennapi problémáit. Ezeket a gondokat pedig a protokolleseményeken való mosolygás nem orvosolja, ahogyan el sem fedheti.

De kihallatszanak azok a hangok is, hogy Miskolc érdekérvényesítését felváltotta a Fidesz kormányhoz való dörgölőzés ,  ami a miskolciaknak semmit nem hozott, legfeljebb a varosvezető személyes boldogulását szolgálja. Ezért is fogunk a következő időszakban tájékoztató kampányt indítani arról, ki is az igazi Veres Pál. A miskolciaknak joguk van tudni ezt.

Hegedűs a Parlametben beszédet mond

Szenvedélyesen fogalmazott akkor is, amikor azt közölte: a város nem bír ki még egy ilyen öt évet. Mire alapozza ezt?

– A Demokratikus Koalíció Miskolcról őszintén programjában a politikusok, képviselők nemcsak az utcán megforduló miskolciakkal beszélgetnek, hanem a város gazdasági és társadalmi életének meghatározó szereplőivel is. Egyöntetű vélemény alakult ki, hogy a döntés- és cselekvőképtelenség, irány- és elvnélküliség, a felelősség vállalásának hiánya tovább nem folytatható. A DK már nyáron hatpárti tárgyalásokat kezdeményezett, amelyeken részt vett az LMP, MSZP, Jobbik, a Párbeszéd és a Momentum is. Ezeken a tárgyalásokon minden párt képviselői egyetértettek abban: változtatni kell. A változás irányaiban még nincs minden ellenzéki párt részéről egyetértés, de a tárgyalások folytatódnak. Hozzá kell tennem azt is: a miskolciak körében végzett közvélemény-kutatások ugyanezt támasztják alá. A miskolciak a DK ellenzéki politikájára igent mondanak, valódi ellenzéki változást akarnak. Nem kérnek a Fidesz ország- és városromboló politikájából, nem kérnek az újabb rabszolgamunkát kínáló, az adófizetők pénzén milliárdokkal kitömött beruházásokból sem. Ezeket pedig gőzerővel telepíti Miskolcra a Fidesz úgy, hogy közben Miskolc polgármestere nem győz ezért hálálkodni.

Nem kérnek a miskolciak a tőszomszédságukba tervezett akkumulátor-hasznosító üzemből sem. Nemcsak Alsózsolca polgármestere, képviselő-testülete, az alsózsolcaiak tiltakoznak, hanem a miskolciak többsége és az ellenzéki pártok képviselői is. Egymást segítő és támogató együttműködés alakult ki ebben az ügyben, érdekes módon ebben is hallgat jó ideje Miskolc polgármestere, nem emelte fel ellene a szavát.

Látják az emberek azt is, hogy egy soha meg nem térülő, a Fidesz által erőltetett Ellipsumot kell majd a miskolciak pénzéből fenntartani, miközben a legfontosabbra, a miskolci tömegközlekedésre alig jut pénz a Fidesz hibájából. Ebben a témában is sokszor felmerül az a kézenfekvő kérdés: ki a felelős azért, hogy egy ilyen – finoman fogalmazva – fércmunkát átvett 2019-ben a miskolci városvezetés? És igen, elvárják a szavazók azt is, ne dugja gyáván a homokba a fejét Miskolc vezetése akkor, amikor a kormány kivérezteti a várost. Ahogyan az is megfogalmazódott, hogy ne árulják ki Miskolc vizét a Fidesz- oligarcháknak.

Az ország, így Miskolc jövőjét is meghatározza, meg tud-e állapodni a magyar kormány az európai uniós pénzekről. Jelen pillanatban egyre távolodunk ettől, ami súlyos gazdásági nehézségeket okoz, ennek pedig mindig a hétköznapi emberek isszák meg a levét. Mi a véleménye erről?

– A miskolciak többségének már évek óta egyre nehezebb megélni a fizetésből, a nyugdíjasokról nem is beszélve. A magyar infláció jelenleg is Európa-rekorder, közben a fizetések és a nyugdíjak nem értékállók. Látjuk a miskolci foglalkoztatási mutatókat és béreket, nagyon elkeserítő a minimálbéresek helyzete, akik nettó 160 ezer forintot sem visznek haza. Az átlagfizetés egyébként nettó 250 – 300 ezer forint, és ez éppen csak a napi megélhetéshez elég. Hiába települnek ide új gyárak, nem alakult ki a bérverseny, az látszik Miskolcon is, hogy inkább külföldi vendégmunkásokat foglalkoztatnak, mintsem bért emeljenek a cégek. Mi olyan városvezetésben hiszünk, ami komplexen helyezi el a várost az ország és Európa térképén. Az élet nem áll meg a városháza kapujában, nem áll meg a Miskolc-táblánál, sőt az országhatárokon sem.

Mi olyan Miskolcot akarunk, amely a Nyugathoz tartozik, ahol nem kell kivándorolni azért, hogy jólétben éljenek az emberek. Ehhez azonban elvi-ideológia alapok kellenek, nem pedig csak annyi, hogy „kompromisszumkészen”, széles mosollyal tárgyalunk a fideszes kormánytagokkal, hátha csurran- cseppen valami. De Orbánék csak oda adnak pénzt, ahová a miniszterelnök akarja: Debrecen most éppen 8 milliárdot kapott turizmusfejlesztésre, Miskolc 8 milliót….

Sajnos szembe kell néznünk azzal, hogy ha a magyar kormány nem tud megállapodni az Európai Unióval, akkor itt 2030-ig nem épül majd út, járda, semmi, bárki is vezeti majd a várost.

Hiába ígéri majd le a csillagokat az égről, hiába ígéri majd a Fidesz a tejjel – mézzel folyó Kánaánt, nem lesz rá pénz. Az ország és Miskolc jövője egybeforr: olyan kormány kell, amely meg tud állapodni az Unióval, amely együttműködik és nem szétszakít, nem rombol. Miskolc jövője is azon múlik, képesek vagyunk-e úgy összekapaszkodni, úgy együttműködni, hogy leváltsuk a kormányt.

A polgármesterjelölt párttársai körében

Milyen elvi alapokon nyugszik a DK és az LMP szövetsége Miskolc vezetésére?

– Miskolc gazdasági fejlődése terén új irányt nyitunk: nem a segédmunkára, betanított munkára alapuló,  hanem a tudásalapú, magas hozzáadott értékű beruházásokban hiszünk. Ezek a munkahelyek tisztességes fizetést tudnak adni a jól képzett dolgozóiknak, ami nemcsak az életben maradáshoz lesz elég, hanem megtakarítani is lehet belőle, így a fiataloknak sem kell más városba költözniük. Olyan munkahelyeket támogatunk, ahol valódi érdekképviselet működik. Abban is egyetértünk, hogy nem működhet és nem épülhet a városban akkumulátorgyár.

A város egyik legnagyobb problémája, hogy az épületállományának energetikai állapota katasztrofális. Nemcsak a paneleké, hanem az egyedi építésűeké is. Bár 2010 előtt nagyon sokat javított az akkori helyzeten a panelprogram, de ezt a Fidesz leállította.

A Demokratikus Koalíció árnyékkormánya kidolgozott egy energetikai felújítási programot, ami áldás lehet Miskolcnak. De hozzá kell tenni, ez csak akkor fog megvalósulni, ha olyan kormánya lesz Magyarországnak, amely képes hazahozni az uniós fejlesztési pénzeket. Nem lehet úgy tömegközlekedést működtetni, hogy a miskolciak megkérdezése nélkül, a fejük felett döntenek. Miskolcnak közmegegyezés alapú tömegközlekedésre van szüksége. A városlakók olyan Miskolcot akarnak: ahol járhatóak az utak, ahol van megfelelő közbiztonság, ahol a bajba jutottak számíthatnak ránk. Olyan Miskolcot, ahol lehet őszintén beszélni, a sajtóban is.

Miskolcnak még soha nem volt választott női polgármestere, nem aggasztja ez a tény?

– Érdekes, többen felvették már nekem ezt a kérdést. Kemény, sokat dolgozó, kitartó nő vagyok, felveszem a versenyt bárkivel, itt feladat van, annak kell megfelelni. Viszont a nőknek vannak olyan erősségei, amelyek – valljuk be őszintén – hiányoztak az eddigi polgármesterekből. Emlékszem édesapám mondataira, amikor beledobott a mély vízbe, hogy induljak el a Miskolc szolgálatáért. Mi Szirmán éltünk – ahol most is élek -, és édesapám ismert közösségi ember volt. Emlékszem rá kislányként, hogy sokszor kértek tőle kampánytanácsot. Egyik alkalommal az a meglepetés ért- már fiatal felnőttként – hogy azzal állt elő, Szirmának nincs jó képviselője, indulj el te! Ma is emlékszem arra a lányra, aki legyőzve minden lámpalázát állt a nagy nyilvánosság előtt és elmondta, hogyan lehet jobbá tenni Szirmát. Azóta sok- sok víz lefolyt a Szinván, a Sajón, de én mindig, amikor Miskolcért dolgozom. Amikor újabb feladatokat kapok, édesapámra gondolok, aki azt mondta: Andi, meg tudod te ezt csinálni!  Tudom, hogy itt Miskolcon is sok erős nő él, aki küzd a családja jólétéért, és sok erős férfi, aki dolgozik a szeretteiért. Tudom, hogy meg tudjuk közösen csinálni,  mert Miskolc az otthonunk!

Kapcsolódó cikkek