Előfordulnak koronavírusos megbetegedések Miskolcon, de járványról szó sincs

Megosztás

Mostanra már nem annyira veszélyes az emberre a Covid, csupán a lefolyása hosszabb kicsit, mint a többi vírusos megbetegedésnek.

Bár a járványnak már egy ideje vége, még mindig találkozni koronavírusos megbetegedésekkel. A szennyvízben mért örökítőanyag-koncentráció ráadásul az egész országban egyedül Miskolcon mutat emelkedő tendenciát. Túlzott aggodalomra azért így sincs ok. 

“Van szórványosan néhány eset, de járványról semmiképpen sem lehet beszélni” – hangsúlyozta a Boon.hu portál által megszólaltatott miskolci háziorvos, dr. Hintalan Ádám. Mint elmagyarázta, a Covid kezd besimulni a szokványos vírus okozta betegségek közé a lefolyása, a tünettana, a szövődménye és a kimenetele szempontjából egyaránt. 

Magyarán ez azt jelenti, hogy már nem annyira veszélyes az emberi szervezetre, mint korábban, az egyetlen különbség a többi vírusos megbetegedéshez képest, hogy némileg jobban elhúzódhat, nagyjából tíz nap a lefolyása. 

Pontos követése nincs, a háziorvosi rendelőkben rendelkezésre állnak tesztek, de az esetek nagy százalékában nem tesztelnek. A páciensek, ha arra utaló tüneteket tapasztalnak, magukat tesztelik le otthon – tette hozzá dr. Hintalan Ádám. A kórházba bekerülő betegeket azonban többnyire letesztelik, ott még szigorúbb szabályok élnek, mint a járóbeteg rendeléseken.

Korlátozások és karantén már nincs érvényben, a beteg saját belátása szerint dönthet arról, hogy megy-e közösségbe. Azonban azt javasolják az orvosok, hogy ha valaki tapasztalja a betegség tüneteit magán, az lehetőség szerint maradjon otthon – írja az idézett lap.

“Pár nap alatt lezajló vírus fertőzésekkel jelentkeznek az emberek a rendelőben, ennek különböző fajtái, tünetegyüttese van. Lehet hasmenés és légúti panaszok is, de gyorsan túl vannak rajta a páciensek, és nem tömeges a megjelenés, ezért semmiképpen nem lehet járványosnak nevezni” – ismételte el a háziorvos, aki hozzátette: influenzajárvány pedig még úgyszintén nincs.

Forrás és további részletek: boon.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek