Tabukat döntögetett Oltai Kata Miskolcon

Megosztás

Oltai Kata művészettörténész és kurátor a “Hol a nő helye?” címmel tartott nagysikerű, teltházas előadást Miskolcon november 2-án. Mint korábban már említettük lapunkban, az előadás a Részvétel Hete rendezvénysorozat keretében valósult meg, melyet a Civil Kollégium Alapítvány támogatott.

A formabontó és izgalmas beszélgetés óriási érdeklődést váltott ki, sokakat vonzott a rendezvényre, ahol a hetvenes évek elejétől napjainkig tekintették át a női szerepek változását. A “poszthatvannyolcas” mozgalmak sok társadalmi és politikai kérdést hoztak a kortárs vizuális kultúrába, melyek korábban nem voltak jelen. Oltai Kata konkrét alkotásokon keresztül világított rá az elmúlt ötven év fontos témáira, melyek máig relevánsak. Például a testtel és testi önrendelkezéssel kapcsolatos kérdések, valamint a tekintet iránya és annak szerepe a képzőművészetben és a kultúrában.

Dr. Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományi intézetének vezetője, a beszélgetés moderátora elmondta, hogy könnyű volt azonosulni Oltai Katával, mivel mindketten tabukat döntögetnek. Példaként említette a művészettörténész anyaságról szóló kiállítását, amely “A jelenlétem evidens” címet kapta. A tárlat érdekessége, hogy olyan festőket mutat be, akik nőként átélték az anyaságot. Az alkotók a szülés utáni 1-2 évben különbözőképpen reagáltak és fejezték ki ezt az élethelyzetet a művészetükben. A szociológus véleménye szerint az anyaság rengeteg formában jelenik meg, és fontos lenne, hogy erről társadalmi szinten is beszéljünk.

Azok, akik lemaradtak az előadásról, hamarosan teljes egészében megtekinthetik azt a Borsod24 YouTube csatornáján.

Miskolc Ma 2023.11.03.: Miskolcra látogatott Oltai Kata

IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: https://www.youtube.com/channel/UCe9SP31d0C9yQZYHUqJDpNQ?sub_confirmation=1 ***** ÉLŐADÁS: https://www.minap.hu/eloadas LÁTOGASSON EL WEBOLDALUNKRA: https://www.minap.hu/ FACEBOOK: https://www.facebook.com/minapmiskolc INSTAGRAM: https://www.instagram.com/minap.hu/ TWITTER: https://twitter.com/minaponline

Kapcsolódó cikkek