Hol van a nő helye – előadás és beszélgetés Miskolcon Oltai Katával

Megosztás

Újabb izgalmas előadáson és beszélgetésen vehetnek részt a miskolciak. Ezúttal Oltai Kata művészettörténész és kurátor látogat városunkba. A beszélgetést Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológus, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományi intézetének vezetője moderálja majd.

Oltai Kata művészettörténetből és francia nyelvből diplomázott az ELTE-n, 2008-ban kezdett dolgozni a Ludwig Múzeum kurátoraként. 2011-ben Nánási László fotográfussal együtt létrehozták az ÁTLÁTÁS projektet. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy 2014-ben ÁTLÁTÁS 2 címmel ismét elindították a programot. Az ő munkája az Arcok című Déri Miklós-könyv, illetve a MissionArt Galériával közösen kiadott, Ujj Zsuzsi fotográfiai munkásságát feldolgozó kötet. 2016-ban Konfekció néven butikot nyitott a VIII. kerületi Víg utcában, ahol használt ruhákat árulnak, ezzel többek közt a tudatos fogyasztást, a divatkritikusságot, az „antikereskedelmi üzletpolitikát” támogatják. Az üzletet a 2016 októberében indított FERi – feminista projektgaléria gazdasági lábának is szánták.

A miskolci beszélgetés gondolatébresztőjeként az előadó a hetvenes évek elejétől napjainkig húz egy ívet a női szempontú, vagy explicit feminista felvetéseket számba véve. A “poszthatvannyolcas” mozgalmak számos társadalmi, politikai kérdést toltak be a kortárs vizuális kultúrába is, melyeket azt megelőzően igyekeztek távol tartani tőle. Az előadásban Oltai Kata egy-egy alkotásból kiindulva világít meg olyan témákat, melyet a női diskurzus hozott be: a kánonképzés egyoldalú mechanizmusaitól kezdve a saját testhez való jogot, a reprezentáció kiegyenlítettlenségétől kezdve a tárgyiasítás egyértelmű és kevésbé egyértelmű aspektusain át.

A fél órás előadás után Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológus kérdezi a művészettörténészt, majd a közönség véleményét is kikéri a problémákról.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Amennyiben szeretne jelen lenni az eseményen, kérjük írjon nekünk egy elektronikus levelet az [email protected] címre, melynek tárgya Oltai Kata legyen, és tartalmazza az ön nevét!

A Facebook-eseményt ide kattintva tekintheti meg.

A rendezvény a CKA – Civil Kollégium Alapítvány támogatásával jön létre a Részvétel Hete keretein belül. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek