Kicsit mélyebbre is érdemes ásni, hogyan került ilyen helyzetbe az MVK – növekvő költségek, kevesebb forrás

Megosztás

Abban mindenki egyetért, hogy jobbá kell tenni az MVK menetrendjét és magát a vállalat működését is, de azt talán kevesen tudják, hogyan jutottunk el ide. Négymilliárdos mínuszról kezdte az új városvezetés, a Fidesz-kormány pedig a korábbi támogatások helyett Miskolc tömegközlekedésétől is csak elvon már negyedik éve.

A Borsod24 is írt már arról a négymilliárd forintos tartozásról, amely az előző városvezetés regnálása alatt halmozódott fel az Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. felé. Az volt ugyanis a működési modelljük, hogy az önkormányzat megrendelte a szolgáltatásokat a közlekedési vállalattól, fenntartotta a működés látszatát, de valójában egy fillért sem fizetett érte. A mostani városvezetés – csak az MVK esetében – erről a mínusz 4 milliárd forintról indult 2019-ben, és ezt tetézte még a sofőrhiány, később a világjárvány, a kormányzati elvonások és tavaly ősszel a drasztikus energiaár-emelés – említette a Minap.

Ha már a drasztikus jelzőnél tartunk, kezdjük azzal a ténnyel: az elmúlt évtizedben drasztikusan megnőtt az MVK finanszírozási igénye, azaz többszörösére emelkedtek a működési költségek. Eközben a kormány nemhogy támogatta volna a közösségi közlekedést, inkább forrást vont el a területről. Az MVK Zrt. 2020-tól nem kapja meg ugyanis azt az 500 millió forintos kormányzati támogatást, amelyet azelőtt évente folyósítottak a cég számára, és amely ebben a pillanatban 1,5 milliárd forintos mínuszként jelentkezik az MVK-nál.

miközben a finanszírozási igény többszörösére nőtt, a bevételek csökkentek, a kormányzat pedig nemhogy nem segített, még a támogatásokat is elvonta a városoktól. A miskolci Fidesz mindeközben ahelyett, hogy lobbizott volna Miskolcért, a miskolciakért, inkább a városvezetésre mutogatott, és próbálta a várost felelőssé tenni az MVK nehéz helyzete miatt.

Fontos megjegyezni, hogy a világjárvány idején minden európai ország kormánya segítette, támogatta a helyhatóságokat, ez Magyarországon nem történt meg, sőt különböző címeken még forrásokat is vontak el a településektől. Ezek miatt 2021-re a működőképesség határára sodródott a közlekedési vállalat, és ennek következményeit – például a járatcsökkentéseket – a miskolci lakosság a saját bőrén is érezhette.

Mindezek ellenére a buszok, villamosok folyamatosan jártak Miskolcon, pedig ezt nem minden nagyváros mondhatta el magáról, hiszen például Debrecenben tavaly volt, hogy hétvégére takarékosságból leállították a teljes villamosközlekedést. A történet folytatása hamarosan.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek