Halálos munkahelyi balesetek Sajóbábonyban – nem tartották be a szabályokat a mérgező anyagokkal dolgozó üzemben

Megosztás

A HVG.hu kikérte a a Miskolc melletti sajóbábonyi ipari parkban történt balesetek dokumentumait. Az esetekben közös szál, hogy a sok esetben tragikus kimenetelő balesetekben sem a munkáltató, sem a munkavállalók nem tartották be a szabályokat.

Januárban mi is beszámoltunk arról a tragikus esetről, amikor mérgező gázt lélegzett be, amelynek következtében életét veszítette. Az eset kapcsán készült jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a férfinek egy műszerrel a konténerből kiáramló gáz nedvességtartalmát kellett volna megmérnie, valamiért úgy döntött, hogy az egyik tartályt felbontja, és bemegy a belsejébe. Az őt segítő munkatárs vallomása szerint még kilátszott a feje, amikor szólt neki, hogy ne menjen le, de a balesetben elhunyt férfit akaratos, kiabálós emberként ismerte, nem mert vele komolyabban konfrontálódni. Amikor a férfi másodszorra jött vissza, és épp a létrát fogta volna meg, hírtelen görcsbe rándult az egész teste, és onnantól semmire nem reagált.

A férfit végül a telep tűzoltói emelték ki, kollégája szerint ekkor már élettelen volt. A balesethez vagy egy tucatnyi munkaügyi előírást szegett meg, ami megvédte volna a tragédiától. A vizsgálat azonban azt is megállapította, hogy a cég sem ellenőrizte túl szigorúan ezeknek a betartását. A Kischemical kapott egy mindössze 720 ezer forintos büntetést, a rendőrség pedig ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Ahogy januári cikkünkben is utaltunk rá, volt egy évvel korábban egy másik halálos kimenetelű baleset is, amikor a Kischemical V3-as üzemében dolgoztak hárman a foszgénkályhák technológiai részén, egy előre elrendelt karbantartási feladaton. 
A karbantartáshoz el kellett távolítaniuk a munkásoknak egy elemet, amihez négy átmenő csavart kellett megbontani. A baleset akkor történt, amikor a mérgező gáz zárt rendszerben tartásáért felelős HV-szelep elmozdult, és egyikükre ráfröccsent a gáz. Az ugyan nem derül ki az anonimizált dokumentumokból, hogy a három munkásból pontosan ki, de egyikük, aki korábban is erős köhögőrohamokat kapott a baleset után, aznap éjjel meghalt.

Ennél a balesetnél a Kischemicals 1,44 millió forintos bírságot kapott, mert nem gondoskodtak a sérült orvosi ellátásáról, munkásaikat súlyosan veszélyeztették.

A HVG.hu cikke beszámol egy harmadik mérgezésről is, amikor 2022 májusban az egyik munkás nátrium-hidroxiddal foszgén és sósav gázok semlegesítésével foglalkozott. A semlegesítés közben egy másik munkás a központi vákuumszivattyúnál lúgcserét végzett,ennek hatására a a szivattyú felszívóképessége csökkent és megrekedt a térben a mérgező gáz. Egy munkás bement a térbe, ahol rögtön észlelte, hogy életveszélyben van. Először alkohol inhalálásával enyhítette a tüneteket, majd minden bizonnyal a gyors és szakszerű ellátásnak köszönhetően túlélte a mérgezést.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás: Telex.hu, HVG.hu

Kapcsolódó cikkek