Foszgénmérgezés okozhatott halálos munkabalesetet a Kischemicals Kft. sajóbábonyi telephelyén

Megosztás

Érdeklődésünkre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal megerősítette a halálos baleset tényét, az ügyben jelenleg is zajlik a vizsgálat.

Egy olvasónk keresett meg minket nemrég azzal, hogy értesülései szerint halálos kimenetelű foszgénmérgezés történt a Kischemicals Kft. sajóbábonyi telephelyén. Az ügyben megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt, akik megerősítették a halálos incidens tényét, további részletek azonban az éppen zajló vizsgálat miatt nem tudtak közölni:

„2022. január 25-én a Kischemicals Kft. sajóbábonyi telephelyén halálos kimenetelű munkabaleset történt. Az esetről másnap érkezett bejelentés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal munkavédelmi hatóságához. A kormányhivatal a társhatóságokkal közösen már aznap megkezdte az eset kivizsgálását, amely jelenleg is folyamatban van. További tájékoztatást a hatóság csak a vizsgálat lezárulta után adhat” – írták a Borsod24.hu megkeresésére adott válaszukban.

A Kischemicals Kft. legutóbb akkor került a hírekbe, amikor 2020. novemberében Szijjártó Péter bejelentése alapján 4,4 milliárd forintos állami támogatásban részesült az indiai érdekeltségű, de sajóbábonyi székhelyű cég. A Mérce akkori tudósításában arról írt, hogy a Greenpeace vizsgálódott a területen, a környezetvédelmi szervezet megírta, hogy a telephelyen több, egészségre veszélyes anyagot gyártanak, amikből rendszeresen kerül be a talajba és a térség levegőjébe.

Emellett a lap arról is írt, hogy az üzem olyannyira veszélyes lehet, hogy 2015-ben Sajóbábony önkormányzata a lakosai számára egy tájékoztató füzetet is összeállított amiben a lehetséges „súlyos ipari balesetekre”, a kitelepítésre és a kimenekítésre is felkészítik őket.

Azt ugyan a Kormányhivatal nem erősítette meg, hogy foszgénmérgezés történt, mindenesetre a foszgénről azt érdemes tudni, hogy egy roppant erős méreg: a tüdőben bomlik el, nagyon kis koncentrációban (0,1%) belélegezve is 6-8 óra múlva tüdővizenyőt okozhat, ami halálos lehet. Mérgezés esetén alkoholt kell belélegeztetni, ami megköti a foszgént – olvasható a foszgén Wikipédia-leírásában.

Fotó: Kischemicals Kft. Facebook

Kapcsolódó cikkek