A legszebb külföldi városok – ezeket ajánljuk mi!

Megosztás

Az ősz itthon ismerős látványt, érzést nyújthat. Ismerős, ahogy a fák színes lombjaikat végül levelenként útnak indítják, ismerős, ahogy a fűszálakat dér vonja be reggelente, ismerős a hajnalt átszövő köd. De mi van akkor, ha az ősz máshol mást jelent? Ha kicsit máshogy vetkőzik a természet, ha másképpen kezdődnek a reggelek, ha van bennük valami más, ami az adott országra, városra jellemző? Az alábbiakban két olyan úti célt ajánlunk, ahova ősszel (is) megéri felkerekedni, mert az évszak, egyúttal a környezet még ismeretlen arcát mutathatja meg.

Franciaországban nem csak a croissant, az ősz is más!

Párizs a szívek városa, a hely, ahol a szerelem dalol minden kőből, a vidék, ami elvarázsolja az odalátogatókat. Párizs pulzáló, lüktető energiája ősszel simogató balzsammal is társul. Ráadásul azért ebben az időszakban nem annyi a turista, mint mondjuk nyáron. Tény, hogy ekkor is roppantul népszerű úti cél, de azért a mindent elsodró embertömeg veszélye nem áll fenn.

A Eiffel-torony, a Notre-Dame és a Louvre mellett a Sacre-Coeur székesegyház kihagyhatatlan, még akkor is, ha esetleg csak négy-öt nap áll rendelkezésre. A Párizs repülőjegy lefoglalása és beszerzése jó, ha túl sokat nem várat magára, mert minél korábban kerül pont a dolog végére, annál előbb kezdődhetnek meg a tervezési folyamatok. Ráadásul így még a kedvező árak is bezsebelhetőek.

És ha már szóba került a programszervezés, akkor a látványosságok megnézésén túl ősszel is varázslatos élmény a szajnai hajókázás. Mindazoknak tökéletes, akik szeretik a víz közelségét, lágy ringatását, és akik szívesen gyönyörködnének a városban, hiszen innen pazar a kilátás, miközben akár az ebéd, akár a vacsora is szabadon elkölthető.

Barcelona ősszel is csábító

A másik felejthetetlen emlékképek garmadát ígérő úti célpont Barcelona. Kis túlzással elmondható, hogy főszezonban a város élvezhetetlen. Annyira sok a turista, annyira nagy a tömeg és a forróság, hogy mindent egybevéve ezek a tényezők jócskán megkeseríthetik a nyaralás pillanatait. Míg ősszel teljesen más a helyzet. Nyilván egy világváros sohasem üres, nincs olyan, hogy ne keresnék fel a látogatók, és az sem fordulhat elő, hogy ne grasszáljanak vendégek az utcákon, a látványosságok környékén. S valljuk be, ezt senki sem várja el. Viszont az ősz beköszöntével sokkal élhetőbbé válik a közeg. Nincsen akkora tömeg, nincsen tumultus, tülekedés, türelmetlenség, nincsen izzasztó kánikula sem. Ellenben van tér, hely, levegő, túl azon a szépségen, amit az évszak eredendően garantál, és ami a város sajátja. A Barcelona repülőjegy kitűnő meglepetés, ajándék, aminek a megrendelésére vélhetően a most a legjobb alkalom. Jó előre célszerű megtervezni azokat a helyszíneket, úti célokat, amik nem maradhatnak ki a felkeresésből, de alternatív programokat is megéri szervezni. Sőt! Még ha elsőre kicsit unalmas felvetésnek is tűnik, ildomos beülni egy cukrászdába, étterembe, és csak figyelni az embereket, az utca életét, a zajokat, azaz a mindennapokat, már amennyire ez a vidék mindennapivá tud változni a pörgős hétköznapokban.

Milyen öltözettel éri meg készülni?

Mivel őszről beszélünk, ezért feltétlenül az évszak adottságaihoz érdemes pakolni. De míg Londonban esőkabát és esernyő nélkül esélytelen a boldogulás, addig valószínűleg a fenti úti célok egyike sem követeli meg a gumicsizmát, vagy a vízhatlan ruházatot. Mindenesetre jobb mindenféle eshetőségre felkészülni. Viszont a legfontosabb az a cipő. Egy pár kényelmes lábbeliben nincsen lehetetlen, nem létezik legyőzhetetlen távolság, vagy egyéb fizikai akadály. Márpedig az aktív pihenés ekkor az igazi.

Kapcsolódó cikkek