Milyen újdonságokat tartogat a WordPress legújabb frissítése?

Megosztás

A keretrendszerek között töretlen népszerűségnek örvend a WordPress. Segítségével reszponzív, könnyen kezelhető weboldalakat lehet létrehozni.

Hátránya, hogy előszeretettel támadják a hackerek a WordPress alapokon nyugvó oldalakat, ám a rendszeres frissítésekkel a támadások túlnyomó többségét meg lehet előzni. A WordPress 6.3-as, Lionel névre hallgató verziója 2023. augusztus 8-án jelent meg. Nevét szokás szerint egy jazz zenészről kapta, Lionel Hampton lett ezúttal a kiválasztott. A frissítés több új funkciót és fejlesztést is hozott. A Sybell tárhely menüpontjában bővebben is tájékozódhatunk a témáról.

Ezek a legfőbb újdonságok

A friss kiadás több mint ötszáz új funkciót, valamint négyszáz hibajavítást tartalmaz. Az egyik legfontosabb az LCP (legnagyobb elem betöltődése) eredmény javítása a sebességmérések során. Tovább fejlődött a PHP 8.0, 8.1 valamint 8.2 verzióinak támogatása is.

Változások a blokkalapú szerkesztés tekintetében

A WordPress 6.3 esetében két új blokk vált elérhetővé: a details és a footnote. Ezenfelül az új verzió továbbfejlesztett blokkbeállításokat hozott magával, ez pedig könnyebbé teszi az oldalak módosítását.

Az új, előre legyártott blokkok alkalmazásával a komplexebb elemek hozzáadása is egyszerűsödött. A már létező blokkokat jobban testre lehet szabni, ennek köszönhetően a felhasználóknak kevésbé bonyolult változtatni azok megjelenését.

Optimalizált teljesítmény és sebesség

Az internetes oldalakat böngészők egyre gyorsabb és gyorsabb weboldalakat akarnak, így muszáj lépést tartani az igényekkel. Ennek szellemében a WordPress frissítése számos teljesítmény- és sebességoptimalizálást is magába foglal.

A fejlesztők arra fókuszáltak, hogy gyorsabban tölthessenek be a WordPress alapokon nyugvó honlapok, valamint gördülékenyebbekké váljanak a háttérfolyamatok is. Így egyszerre érték el azt, hogy javuljon a felhasználói élmény és a keresőmotorok értékelése egyaránt.

Megerősített biztonsági funkciók

A WordPressnél minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítottak a biztonsági funkciók frissítésére. Ezek célja, hogy megvédjék az oldalakat a kiberbűnözők támadásaitól. Erősített jelszóvédelemmel, kétlépcsős azonosítással tudnak védekezni a honlaptulajdonosok a hackertámadások ellen, továbbá fejlett a botvédelem is.

Dolgoztak a WordPress fejlesztői az akadálymentességen is

A webhelyépítési élményt igyekeznek tényleg mindenki számára elérhetővé tenni a WordPressnél. Ennek szellemében több tucat akadálymentesített fejlesztéssel rukkoltak elő. Ezek közé tartozik a továbbfejlesztett címkézés, a finomhangolt lap- és nyílbillentyűkkel történő navigáció.

Átdolgozták a fejléc hierarchiát, de az adminisztrátori képszerkesztő új vezérlői is nagy előrelépést jelentenek a képernyőolvasók számára. A navigálás sokkal könnyebb az új frissítésnek köszönhetően a navigációt és egyéb segítő technológiákat használóknak.

Kapcsolódó cikkek