Sokat fizethetünk, ha rajtakapnak, hogy a Búza térnél szabálytalanul futunk át a 26-oson

Megosztás

Egyértelmű, hogy a két és fél héttel ezelőtt történt tragédia nem volt elég visszatartó erő, ezért a rendőrség mindenáron meg akarja akadályozni, hogy szabálytalanul átkeljünk a négy-, illetve hatsávos úton a Búza térnél.

Elgázoltak egy nőt szeptember közepén a 26-os főúton, a Búza tér mellett. Az édesanya sajnos nem élte túl a balesetet.

 Egy arra haladó gépjármű – eddig tisztázatlan körülmények között – elütött egy úttesten átfutó gyalogost, aki a helyszínen életét vesztette.

Azóta kiderült, hogy egy nő volt az áldozat, aki – ahelyett, hogy a lámpáig elsétált volna – szabálytalanul kelt át az úttesten.

Bár a tragikus példának elrettentő módon kellene hatnia, számos felvétel látott napvilágot arról, ahogy telefonáló, dolgukra siető emberek szelik át a veszélyes útszakaszt. Egy videó tanúsága szerint ott, ahol a halálos baleset történt, egy nő babakocsit tolva kocogott át a forgalmon.

Hogy a problémára felhívja a figyelmet, kedden sajtótájékoztatót tartott az útszakasz mellett a rendőrség. Keresztes Lajos, a Miskolci Rendőrkapitányság közlekedés-rendészeti osztály forgalomellenőrző csoportjának vezetője – bár adatokat nem közölt – elmondta: megszaporodtak a gyalogos jogsértések a 26-os érintett útszakaszán. A részletekről a Minap.hu számolt be.

– Igyekszünk minél nagyobb rendőri erővel jelen lenni. Hangsúlyozom azonban: nem a bírságolás, hanem a jogkövető magatartás betartatása a célunk! – mondta. A csoportvezető egyenesen “vakmerőnek” nevezte a szabálytalanul átrohanó gyalogosokat, akiket – mutatott rá – az említett tragédia sem tántorít el a veszélyes átkeléstől.

A rendőrség részéről elhangzott az is, hogy szabálysértést követ el, aki nem megengedett helyen vág át az úton.

A figyelmeztetéstől a helyszíni bírságig, illetve akár a feljelentésig is terjedhet a szankció. A kiszabható pénzbírság pár ezer forinttól akár 65 ezer forintig is terjedhet.

A Miskolci Rendőrkapitányság felhívja a közúti közlekedés minden résztvevőjének a figyelmét, hogy körültekintően, toleránsan és a jogszabályokat betartva közlekedjenek, hiszen ezzel a balesetek nagy részét meg lehet előzni. A gyalogosokat pedig arra figyelmeztetik, hogy csak olyan úttesten közlekedjenek, ahol az megengedett.

Rendőrségi tanácsok gyalogosoknak:

•    A gyalogosok ne menjenek át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen
•    A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról! Vegyék figyelembe, hogy nedves, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani
•    Amennyiben a közelben nem áll rendelkezésre kijelölt gyalogos-átkelőhely, úgy lakott területen belül főútvonalon az útkereszteződés meghosszabbított vonalában van lehetőség átkelni
•    Fontos, hogy sötétben és rossz látási viszonyok között viseljünk lehetőleg világos, vagy fényvisszaverő ruházatot, hogy jól láthatóak legyünk

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek