Amihez kevesen értenek: adó- és vámszolgáltatások a logisztikában

Megosztás

A nemzetközi kereskedelemben érdekelt vállalatok számára elengedhetetlen, hogy az ellátási láncuk által érintett országok jogszabályainak megfeleljenek. Az általános gazdasági és jogi környezetről, az üzleti kultúráról való tájékozódás nem elég – van, amihez speciális szakértelemre van szükség. Ilyenek többek között a jövedéki, adó- és vámeljárások, amelyeket nemcsak egyszerűbb, de biztonságosabb is szakértő partnerre bízni.

Ismeretlen terep lehet a vámügyintézés

Egy új nemzetközi üzletkötés mindig örömteli dolog, de ha az Európai Unión kívüli országban találtunk partnerre, a legtöbb esetben számolnunk kell azzal, hogy a kereskedelmi ügyleteink bizonyos adó- és vámkötelezettségekkel járnak majd. Ezeknek a rendszere sok vállalkozás számára tűnhet bonyolultnak, de emiatt senki sem szeretne lemaradni egy kedvező lehetőségről. Ilyenkor kerülnek képbe azok a logisztikai szolgáltatók, amelyek teljes körű, a nemzetközi szállítmányozással, illetve vámköteles áruk raktározásával kapcsolatos megoldásokat nyújtanak.

Specifikus tudás a logisztikai szolgáltatóknál

Ezek a szolgáltatók hozzáértő, naprakész tudással bíró szakemberekkel állnak az ügyfelek rendelkezésére. Nemcsak az adók és vámok kiszámításában, de a dokumentáció, a hatóságoknak való bejelentések módjában is jártasak, így biztosítják a vámszabályoknak való megfelelést mind a saját, mind a külkereskedelmi partner országában.

Nem elhanyagolható szempont, hogy az adó- és vámeljárások kiszervezése esetén a logisztikai szolgáltatók fejlett informatikai megoldásokat alkalmaznak, amelyek a naprakészség és a határidők betartása mellett átláthatóságot és nagyfokú hatékonyságot is biztosítanak.

Vámügynökségi és jövedéki ügyintézés házon belül

A logisztikai piac meghatározó szereplőjeként a Raben Group kulcsszerepet játszik partnerei külkereskedelmi ügyleteinek zökkenőmentes lebonyolításában. A vámeljárások szükségessége leggyakrabban a tengeri és légi szállítmányozás kapcsán merül fel, amikor távoli, akár egzotikus országokba kell eljuttatni a legkülönfélébb küldeményeket, ám az úgynevezett elő- és utófutások a cégcsoport saját, illetve globális partnereinek közúti vagy vasúti hálózatát is igényelhetik.

Magyarországon a Raben Dunaharasztiban saját vámügynökséget működtet, szolgáltatásai az export-, import- és tranziteljárások esetében szükséges vámnyilatkozatok kezelésétől a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyintézésen, az EKÁER és Intrastat bejelentésen át az átmeneti tárolásra szolgáló, illetve vámraktárak biztosításáig számos megoldást magukban foglalnak. Azok a megbízók, akik alkohol-, dohány- vagy egyéb jövedéki termékkel kereskednek, szintén támaszkodhatnak a Raben szakértelmére. Az adóraktári tevékenységek, a dedikált személyzet által végzett zárjegyezés, zárjegyelszámolás, a jövedéki termékek bértárolása, a termékkísérő okmányok vagy az európai Jövedéki Árumozgás és Ellenőrző Rendszer kezelése egyaránt a szolgáltatáskínálat részei.

Kapcsolódó cikkek