A szülői szerep kihívásai

Megosztás

A szülői szerep az élet egyik legfontosabb és igen bonyolult feladata, amire tulajdonképpen egyetlen iskola vagy képzés sem készít fel bennünket. A gyermekek nevelése, gondozása mindig is komoly kihívásokat hordozott magában, és ez még napjainkban is jellemző.

Nevelési dilemmák

Szülőként gyakran felmerülnek nevelési dilemmák, hiszen mindig új helyzetekkel kell szembenéznünk. Ezeket megpróbáljuk úgy megoldani, hogy az a legkevesebb konfliktusba kerüljön. A Mai-Könyv.hu webáruházban megrendelhető Szülők Könyvtára sorozat segítségünkre lehet a különböző élethelyzetek helyes kezelésében. A szülői szerep egyik nehézsége, hogy a gyerekeinket csak egyszer nevelhetjük fel, ha elrontjuk, nem kapunk második lehetőséget.

Gyakran fordul elő, hogy az első és a második gyermek nevelése között óriási a különbség, mert a szülők tanultak a korábbi tévedéseikből. Ez a második gyermek számára kedvező, az első gyermek esetében azonban már nincs korrigálási lehetőség. Ha elkényeztettük vagy ha túl szigorúan bántunk vele, annak hatása lesz a személyiségére. Ezért érdemes olyan kiadványokat olvasnunk, amelyek segítenek a lényegesebb dilemmák megoldásában. Például abban, hogyan találjuk meg az arany középutat a szigorúság és a lazaság között? Hogyan érezze a gyermekünk azt, ha tiltunk neki valamit, akkor is szeretjük? Hogyan segítsük a gyermekünk identitásának kialakulását?

A modern szülők gondjai

A mai szülők nagy problémája az időhiány, hiszen a munkahelyi elvárások egyre inkább növekszenek, a hosszabb munkaidő, a munkahelyi stressz mind szűkítik azt az időt, amit a gyermekeikkel tölthetnek. Régebben ezt a problémát a nagyszülők segítettek orvosolni. Manapság azonban sok esetben a szülők mögött nem állnak segítő nagyszülők, vagy még ők maguk is dolgoznak, így nem tudnak segíteni az unokák nevelésében.

21. századi gyermeknevelési problémák

A technológia fejlődése nemcsak megkönnyítette az életünket, hanem a szülők számára új kihívásokat is hozott. A gyermekek ugyanis egyre jobban ki vannak téve az online világnak, és a szülőknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük az internetes tevékenységeiket. Ehhez nekik is ismerniük kell az online világ veszélyeit, illetve azokat a praktikákat, amelyekkel a gyermekeiket megvédhetik ettől, és amik segítségével megtaníthatják őket felelős módon használni az online eszközöket.

Szülők könyvtára kiadványai

A Jaffa Kiadó gondozásában megjelenő sorozat darabjai különböző nevelési helyzetekben, nehézségekben adnak segítséget. Olvashatunk az elkényeztetés, a számítógép-függőség problémájáról, valamint a szülés utáni depresszióról, a szeretettel való fegyelmezésről. Fontos, hogy a gyerekeink számára szülőként hitelesek tudjunk maradni, és a szeretetünk sose kerüljön háttérbe. Csak így alakul ki a szülő és a gyermek között bizalmi kapcsolat, aminek boldog gyermek lesz az eredménye.

A szülővé válásnak tehát nemcsak szép oldala van, azonban a nehézségekkel szembe kell tudnunk nézni. Ehhez érdemes tapasztalt szakemberek által írt kiadványokból tájékozódnunk.

Kapcsolódó cikkek