A helyiek szerint szúrós gázszag terjeng Sajóbábonyban

Megosztás

Múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy egy sajóbábonyi növényvédő szerek gyártásával foglalkozó üzemből mérgező foszgéngáz a levegőbe, ami miatt négyen is kórházba kerültek.

A HVG munkatársa egészen könnyedén bejutott a sajóbábonyi ipari parkba és egy átfogó riportban mutatja be, hogyan keseríti meg a helyiek életét a park, aminek a múltjában két komoly robbanás, egy klórgázömlés és egy halálos mérgezés is van.

A park területén van egy buszmegálló, ott sikerült szóba elegyedni egy olyan munkással, aki elmondta, tudomása szerint mi is történt augusztus 28-án. Mint mondta, éjszaka történt a baleset az SPL-nél, ekkor szabadult ki foszgén a gyár területén.

Ő úgy tudja, hogy a telep hátsó, északi részén lévő foszgéntározóknál követhettek el hibát az éjjeli műszakban dolgozók, akkor juthatott ki a gáz a szabadba és lélegezhették be azt a környéken állók.

A foszgén nem játék: ha valaki belélegzi, annak a tüdejét vizenyőssé teszi, egy bizonyos dózis felett pedig akár hat-nyolc órán belül meg is ölheti az embert. „Emberek vagyunk, hibázunk” – tette hozzá a férfi.

A területen dolgozó biztonsági őrök is megerősítették, hogy a telepen gyakoriak a kisebb balesetek, gyakran megjelennek miattuk a rendőrség, a mentőszolgálat, vagy a katasztrófavédelem autói. „Amit lehet, megoldanak házon belül” – magyarázta lapunknak az egyik munkás, aki szerint csak akkor szólnak a hatóságoknak, ha tényleg nagy a baj. Az ipari parkban van egy mini tűzoltótelep is, ők avatkoznak közbe, ha házon belül kezelhető a gond. Ha négy ember foszgénmérgezést szenved, akkor azt nem lehet a gyár falain belül kezelni, így augusztus 28-án hajnalban ellepték a telepet a hatóságok emberei.

A rendőrség csütörtökön megerősítette: szakértők bevonásával vizsgálják a baleset körülményeit.

A lap munkatársa beszélt olyan helyivel is, aki szerint a szél a bűzzel sokszor nem csak Sajóbábonyt, hanem a környező településeket, Parasznyát, Varbót, Radostyánt, Sajólászlófalvát és Sajókápolnát is beteríti. Azonban a szagtól leginkább a bábonyiak szenvednek, főleg azok, akik közel laknak a telephez.

Egy Bacsó Béla úti műhelyben pedig arról beszéltek, hogy az üzem területéről általában kora hajnalban szokott csípős, maró szag jönni, de olyan erősen, hogy ablakot sem lehet miatta nyitni. A szag pedig gyakori, van, hogy hetente érkezik. A helyiek foszgént emlegettek, de a foszgénnek nincs szúrós bűze: leginkább szénaszagnak írják le, akik már érezték. A szúrós szag mások szerint merkaptán lehet, ami állítólag az egyik legbüdösebb anyag a világon. Kis mennyiségben ártalmatlan, de ha valaki nagy dózist kap, akkor elszédülhet, hányhat, fájhat tőle a feje.

Elvileg pont az ilyen esetek észlelésére telepített Sajóbábonyba MoLaRi-t a katasztrófavédelem. A Monitoring és Lakossági Riasztó rendszert rejtő kódnév mögött országszerte 768 sziréna és 419 monitoring végpont, vagyis szenzor van. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 64 sziréna van összesen, a sajóbábonyi Ady Endre utca végén pedig mi is láttuk az egyik szenzort. Ha baj van, akkor a szirénák felbúgnak, figyelmeztetik, információval látják el a lakosságot. Augusztus 28-án éjszaka, amikor a foszgénmérgezés történt, a szirénák némák maradtak, a kiömlő gáz a hatóságok információi szerint nem volt veszélyes a lakosságra.

A MoLaRi azonban a helyiek szerint vagy nem működik rendesen, vagy nagyon magasan van a határértéke, ugyanis akkor sem kezd el ordítani, amikor nagyon erősen érezni a szúrós szagot.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Fotó: HVG/Veres Viktor

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek