Rengeteg halat fogtak a mai versenyen a Szinvából

Megosztás

A Szinva Örökség Napok rendezvénysorozat keretében ma rendezték meg a horgászversenyt, amelyen 8 horgász összesen 114 halat fogott ki.

Szombaton reggel 5:30-kor kezdtek gyülekezni a horgászok a Fonoda úti közúti hídnál, hogy versenykörülmények között bizonyítsák be: visszatért az élet a patakba. A versenyre végül 8 horgász nevezett be, köztük egy iskoláskorú fiú is. Ő volt a verseny legfiatalabb résztvevője, rajta kívül a másik 7 versenyző gyakorlott, kiváló sporthorgász volt. 

A verseny 7 órától déli 12 óráig tartott szigorú és ellenőrzött feltételek mellett. Mivel a Szinva változatos medrű patak, más-más mennyiségű haltartalommal, az egyenlőtlen feltételek kisküszöbölésére a szervezők szakemberekkel karöltve nyolc szektort alakítottak ki a Szinva alsó szakaszán, mintegy 340 méter hosszan. A horgászok félóránkénti váltásban helyet cseréltek egymással, így mindenki pecázott mindegyik szektorban.

A műcsalival kifogott halat a horgászoknak élve kellett visszadobniuk a vízbe. „A horgászatnak ez a legnehezebb ága, amikor bent kell állni a vízben és pergetni kell, folyamatosan dobni kell a műcsalikat a vízbe annak reményében, hogy halat fognak ki” – nyilatkozta Fedor Vilmos, a Szinva Örökség projekt ötletgazdája, a Szinva Örökség Alapítvány alapítója a Minap.hu-nak.

Fedor Vilmos nagyon örvendetesnek nevezete, hogy rendkívül változatos az élővilága a Szinvának, ami azt jelzi, hogy magas oxigéntartalommal rendelkező, nagyon tiszta vizű patakká vált. Elmondta, hogy olyan halfajokat is sikerült a horgászoknak kifogniuk, mint például a pisztráng, a márna, vagy a domolykó, melyek köztudottan magas oxigéntartalmú vizet igényelnek. Mindez azt jelzi a miskolciaknak, hogy a Szinva-patak kezd visszatérni régi önmagához. Fedor Vilmos emlékeztetett, hogy hajdan Lillafüreden, a Garadnában és a Szinvában kezdődött el a hazai pisztrángtenyésztés. 

„Ma a horgászok voltak a tanúi annak, hogy a Szinva, mint ökológiai rendszer működőképes. A legfontosabb, hogy továbbra is megvédjük a patakot és környezetét, azt, ami nekünk az életet biztosítja” – ezt már Varga Andrea alpolgármester, a Szinva Örökség Napok szakmai védnöke mondta a nem sokkal déli 12 óra után megtartott eredményhirdetésen, mely az alábbiak szerint zárult.

1. helyezett – Gál Péter 
2. helyezett – Hubert Viktor
3. helyezett – Kozma Zsolt 

A különdíjat a verseny legfiatalabb résztvevője érdemelte ki. Ő egy 2024. január 1-jétől érvényes, egész évre szóló gyermekjegyet kapott, amellyel akár naponta is lejárhat pecázni a patakhoz.

Az első Szinva Örökség Kupa horgászversenyt a Szinva-patak alsó szakaszán, a Fonoda úti közúti hídtól a Szinva-patak Sajóba torkolásáig rendezte meg az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen. Dr. Faragó Péter, az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület örömmel üdvözölte a versenyt, és kifejezte abbeli bizodalmát, hogy jövőre ismét megrendezik, de már több résztvevővel a versenyt.

A rendezvénysorozat részletes programjáról itt írtunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Minap.hu

Kapcsolódó cikkek