“Nemet mondunk az alsózsolcai akkumulátor-feldolgozó üzemre” – így tiltakozhatunk mi is

Megosztás

Most még van esély arra, hogy megakadályozzuk, hogy a közvetlen közelünkbe telepítsék Szijjártó Péterék a legújabb akkumulátorfeldolgozót, amivel évi tízezer tonna, már nem használható akkuselejt veszélyes hulladékát szabadítanák Miskolcra és környékére, leginkább Alsózsolcára. Bár szűkül, de még vannak lehetőségek, hogy ez ne történjen meg.

Hallatnunk kell szavunkat, nem ülhetünk a babérjainkon, amikor a megválasztott borsodi fideszes képviselők aktív asszisztálásával Európa szemétlerakójává, veszélyesanyag-lelőhelyévé züllesztené a kormány Miskolcot és környékét is. Ne várjuk meg, amíg túl késő lesz, most még egy nagyon széles és nagyon egyértelmű társadalmi összefogás és tiltakozás változtathat ezen, az ide tervezett, veszélyes akkufeldolgozón, amit Csöbör Katalin (nyilván Orbán Viktor kérésére) szó nélkül ideengedne a miskolci emberek közvetlen közelébe.

Az LMP máris aláírásgyűjtésbe kezdett, de ne feledjük, csütörtök délután 18 órakor lakossági fórumon is elmondhatjuk véleményünket a már kijelölt helyű üzemről.

“A tervek szerint évi szinten tízezer tonna kapacitású akkumulátor-feldolgozót akarnak Alsózsolcára telepíteni. A rendkívül veszélyes lítiumion akkumulátorgyárak selejtjét akarják a városba hozni, majd akkumulátorblokk (nehézfémeket tartalmazó fémoxid) gyűjtését, előkezelését és hasznosítását is tervezik – írja az LMP közleménye.

Az akkumulátorgyártás és az akkumulátor-feldolgozás óriási kockázatokat rejt magában. Ahogy szaporodnak az ilyen tevékenységet végző üzemegységek Magyarországon, úgy jönnek a hírek az egyre súlyosabb balesetekről, melyek során emberéletek esnek áldozatául a multicégek profithajszolásának.

A már működő akkugyárak 20-30 százalékos selejtaránnyal dolgoznak, mely mennyiségeket máris képtelenek kezelni az üzemek. Az akkuhulladék- kérdést nem a több esztelenül telepített, kontroll nélkül működő gyár fogja megoldani, mert ezzel egész Európa szemétlerakójává züllesztik hazánkat (most éppen Miskolcot, Alsózsolcát) kizárólag azért, hogy a magyar emberek kárára pár külföldi nagyvállalat vastagra tömhesse zsebeit (esetleg némi kormányzati asszisztálással és részesedéssel, gondoljunk csak a lélegeztetőgép-bizniszre, vagy éppen a kínai oltóanyagra)” – tette hozzá az LMP.

Hogy hol tudjuk aláírni az ez ellen tiltakozó petíciót? IDE KATTINTVA eljutunk a megfelelő felületre. De ezen kívül is hallassuk hangunkat, most még nem késő, de nemsokára az lenne.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek