Lopott autót vett egy kereskedőtől – elvitte a rendőrség

Megosztás

Nemrég Magyarországon is napvilágot látott egy történet egy családról, akik egy márkakereskedéstől használt autót vásároltak, amelyről később kiderült, hogy lopott. A carVertical autóipari szakértője szerint az ilyen bűncselekmények minden európai országban gyakoriak.

A közelmúltban történt esetben a család 7 éves hitelt vett fel, hogy egy budapesti márkakereskedéstől vásároljon járművet. Az autót úgy regisztrálták, ahogyan azt általában szokták, anélkül, hogy gyanút fogtak volna, hogy valami baj lehet. Hamarosan azonban megkereste őket a rendőrség, mivel a járművet lopottnak jelentették be, és a törvény szerint vissza kell adni a jogos tulajdonosnak. Sem a márkakereskedés, sem a lopott autót regisztrálni engedő állami hatóságok nem vállaltak felelősséget a kialakult helyzetért. A család egyetlen módja, hogy visszakapja nehezen megkeresett pénzét, ha beperli a márkakereskedést és a kormányt. A nyomozás azonban időt és türelmet igényel, így nem számíthatnak arra, hogy egyhamar visszakapják a befektetésüket.

A lopott autók gyakran kerülnek másik országba, mivel a kormányok nem cserélnek járműadatokat. Egy autóipari szakértő szerint az egy országban maradó autókat általában szétszerelik és alkatrésznek adják el. A fent említett történetben azonban nem ez a helyzet.

Bár a lopott autók száma Magyarországon a 2015-ös 2407 esetről 2021-re 561-re csökkent, évente több száz autós veszíti el járművét.

Ez a konkrét eset egy jelentős problémára világított rá: a helyi intézmények nem feltétlenül rendelkeznek időben a járművekkel kapcsolatos összes adattal, mivel azokat fel kell dolgozni, és különböző rendszereken és adatbázisokon kell átmenniük.

“Amikor egy új tulajdonos megpróbál regisztrálni egy lopott autót, általában ekkor derül ki, hogy az adott jármű eltűnt, és a rendőrség közbelép. Ez azonban nem így történt. Ez a történet értékes tanulsággal szolgál a többi vásárló számára is: ne bízzanak meg gondolkodás nélkül a kereskedőkben, és tegyenek intézkedéseket saját védelmük érdekében az autó alapos átvizsgálásával, beleértve az alvázszám ellenőrzését is. Úgy tűnik, ha a vásárlók nem ellenőrzik maguk egy autó előéletét, akkor senki sem fogja” – magyarázza Buzelis.

A lopott járművek összetett világában egy tény tagadhatatlan: az ilyen bűncselekmények hatása messze túlmutat az anyagi veszteségen. Szomorúan emlékeztet arra, hogy közösségeink nem védtelenek az autólopásokkal szemben, és hangsúlyozza az állandó éberség és az innovatív biztonsági intézkedések szükségességét.

Buzelis szerint, amikor használt autót vásárolnak egy márkakereskedéstől vagy magáneladótól, a vásárlóknak a lehető legtöbb kérdést kell feltenniük a jármű múltjáról. A valódi eladóknak alapos tájékoztatást kell tudniuk nyújtani.

Fontos ellenőrizni, hogy az autó valóban a tulajdonosé-e, a forgalmi engedélyek, a karbantartási adatok és a biztosítási papírok ellenőrzésével. A vevőknek azt is ellenőrizniük kell, hogy a dokumentumokban szereplő alvázszám megegyezik-e a jármű karosszériáján szereplővel. Az alvázszámot több helyen is bepecsételik az autón, és mindegyiknek meg kell egyeznie.

A különböző járműtörténeti platformok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megadják egy autó alvázszámát, és ellenőrizzék annak előéletét, beleértve a lopási adatokat is. Ezeket az információkat több ország bűnüldöző szerveitől, biztosítótársaságoktól, autószervizektől és más intézményektől gyűjtik össze.

A fizikai sérülések is jelezhetik, hogy az autót ellopták, ezért a vásárlóknak alaposan meg kell vizsgálniuk az ajtózárakat és a karosszéria egyéb részeit.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek