Fényes nappal loptak alkatrészt Miskolcon egy autóból

Megosztás

Az elmúlt években tolvajok egy csoportja arra specializálódott borsodban, hogy katalizátorokat lopjanak az autókból. Az eltávolított alkatrészeket általában külföldön értékesítik.

Bár a gyári katalizátorok egészen jó áron eladhatóak, mégsem elsősorban ezért lopják őket, hanem mert a benne lévő kerámia a jó hatásfok érdekében olyan nemesfémekkel van bevonva, mint az arany és a platina. Igaz csak néhány milligrammnyiról van szó, ennek ellenére számos ilyen eset történik szinte az egész világon.

Elsősorban a dízel és turbódízel motorral szerelt kisteherautók, egyterűek vannak veszélyben, mert ott egyes típusok katalizátora viszonylag jó nemesfém bevonattal rendelkezik, és beférnek alá emelés nélkül a tolvajok. Azonban személyautók esetén sem ritka a lopásfajta, akár meg is emelik az autót, hogy aláférjenek.

Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2020-ban nagyon elszaporodtak a hasonló bűncselekmények. Nem csak az utcán parkoló autók kerültek veszélybe, hanem trükkös tolvajok is feltűntek, akik váráslóként jelentkeztek eladó autók tulajdonosainál, elkérték a címet, ahol megnézhetik az autót, majd éjjel megpróbáltak az ingatlanba bejutni és kiszerelni a jármű alól a katalizátort.

2021 közepére, végére a rendőrségnek megyénkben és az ország más területén is sikerült felgöngyölíteni a bűnszervezeteket, akik erre specializálódtak, azóta csak egy-egy eset fordult elő és ezek sem kaptak nagy nyilvánosságot.

Most a napokban a közösségi oldalon egy miskolci károsult azt írta, hogy fényes nappal Miskolcon a Pozsonyi utcai kreszpark melletti nagyparkolóban járt pórul és vágták ki az alkatrészt az autó alól.

Remélhetőleg egyedi esetről van szó, és nem fog újra elterjedni ez a típusú bűncselekmény.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek