De nehéz az iskolakezdés – Döbbenetes drágulással indul a tanév

Megosztás

Az iskola nem olcsó mulatság és ha gyermekünk éppen szeptemberben kezdi az első osztályt, akkor alaposan kikerekedhet a szemünk a tanszerigény láttán. A tisztasági csomagtól a rajzlapon keresztül a vízfestékig vezet az út, mire egy sok nullás végösszegig jutunk.

Az infláció miatt az eddigieknél is árérzékenyebbek lettek a magyar vásárlók és az iskolakezdésre készülő szülők. Akciókkal és kecsegtető kedvezményekkel találkozhatunk Borsod-Abaúj-Zemplén megye papír-írószer üzleteiben is, illetve a nagyobb áruházláncok polcain, de akárhogyan spórolunk, így is súlyos tízezrekbe kerül a csemete szeptemberi elindítása. Néhány termék közel 40 százalékkal drágult a tavalyi évhez képest.

Az iskolakezdés költsége gyermekenként az 50 ezer forintot is meghaladhatja az idén, és ebben a méret- és szezonváltás miatt szükséges ruhák ára nincs benne – nyilatkozta Gergely Péter, a Biztos Döntés pénzügyi szakértője.

Miközben a bruttó és a nettó átlagkereset május végéig 17,9, illetve 17,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a reálkereset 3 százalékkal csökkent úgy, hogy közben az árak 21,5 százalékkal nőttek – foglalta össze a szakértő.

A KSH 2022 júliusa óta nyomon követi a 30 literes hátizsák, az iskolai étkeztetés, és a ragasztott műtalpú 23-26-os gyermek bőrcipő árváltozását:

a hátizsák 20 százalékkal, az iskolai ebéd ára 24 százalékkal, a gyerekcipő 8 százalékkal drágult

– számolt be a Pénzcentrum. Elmondható tehát, hogy a háromból két termék ára jócskán az inflációs adat felett emelkedett, de a drágulás még drasztikusabb számokat mutat, ha összehasonlítjuk a termékek 2021-es árát a jelenlegivel. A gyerekcipő két év alatt 15, az iskolai ebéd 34, a hátizsák pedig 39 százalékkal drágult.

Tehát idén az eddigieknél is fontosabb szerepe lesz annak, hogy milyen áron szerezhetők be a tanszerek és hogy mi mindenre van még szükség a tankönyveken kívül.

Egy első osztályos beiskolázásának szükséges kellékei

Ahogyan sok más önkormányzat, úgy Miskolc város vezetése is úgy döntött, hogy pénzbeli támogatással segít a tetemes költségekkel járó iskolakezdésben a családoknak.

Azok a szülők sincsenek könnyebb helyzetben, akiknek kicsit nagyobb a gyermeke és a felsőoktatási intézmények varázslatos és költséges világát választotta. Ők még inkább számolhatják a pénzüket. A szerencsésebbek kollégiumi elhelyezést kapnak, de a többségnek az egyre emelkedő albérletárakkal kell szembenézniük. A tavalyi évben a kollégiumokban a hallgatók csupán ötöde fért el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek