Titokzatos bunkerek és alagutak Lillafüreden

Megosztás

A környékbeliek csak Sziklaként ismerik azt a titokzatos és máig lezárt objektumot, amelyik a lillafüredi Palotaszállóval szemben található. Egyesek szerint a szomszédos falvakba is el lehet jutni a föld alatt.

Legnépszerűbb időszakában Revolution Diszkó néven működött, majd turistaszállás volt, viszont napjainkban kihasználatlanul áll a Hámori-tó partján ez az első ránézésre is roppant misztikus képződmény. A 90-es évek legextrémebb szórakozóhelye nem csupán a 40-es korosztály emlékezetében él: tíz évvel ezelőtt még szinte minden berendezés megtalálható volt a “barlangban” a táncosok kalitkájától az üres sörösüvegekig.

De repüljünk vissza az időben, egészen az 1930-as évekig, ugyanis ekkor épült a legendás bunkerrendszer a romantikus környezetben, eredetileg katonai célokra. Emberfeletti munka volt a kőkemény hegyoldalt “kifaragni”, mintegy háromezer munkás kellett a feladathoz.

Nagyjából ennyit lehet tudni biztosan, hiszen a lillafüredi bázist akkora titkolózás övezte, hogy még a korabeli térképeken sem találjuk.

Közel harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltást követően ugyan feloldották a titkosítást, ám így is csak nagyon keveset lehet tudni a mesterséges barlangokról és járataikról.

Az utókor szerint a kiterjedt búvóhely létesítésének az volt a legfőbb célja, hogy egy esetleges támadás esetén ide menekítsék Miskolc lakosságát. Később a Szikla lett a honi légvédelem parancsnoksága, innen figyelték, hogy mikor csapnak le az ellenséges NATO-gépek.

Öt évvel ezelőtt az urbexes fiúk is bejutottak a Szikla belsejébe és egy meglepően jó állapotú, az akkori kornak megfelelően felszerelt, kétszintes belsőt találtak, ahol a gépészeti részlegen és a víztartalék elhelyezésére alkalmas medencén kívül rendelkezésre áll egy gépiesített szellőzőrendszer is.

A szóbeszéd szerint a kiterjedt járatokon keresztül el lehet jutni a szomszédos szállóba is.

A Miskolc, Európa kulturális fővárosa projekt kapcsán ide tervezték – később ROCK! névre keresztelve – a magyar rockmúzeumot. A ROCK! név játékosan utal egyrészt a rockzenére, másrészt a szikla angol nevére. A pályázat sikertelensége miatt az ígéretes ötlet meghiúsult.

A Sziklában forgatott videó itt megtekinthető:

Időutazás a lillafüredi Sziklában

A mostani 35-40-es korosztályból talán még sokan emlékeznek a 90-es években, a Palotaszálló szomszédságában működő Revolution diszkóra, ami nem csak Miskolc, de bátran kijelenthetjük, hogy Magyarország egyik legextrémebb szórakozóhelyének számított abban az időben. ——————————————- videó: Parai Roland music: Le Park – Litchies

Kiemelt fotó: Amerre jártam Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek