Pacifista projekt Tokaj-hegyalján, Tállyán

Megosztás

“Legyen vége már!” címmel nyílik művészeti kiállítás. Középpontban az ukrán háború és a hithű vallásos emberek, akik semmilyen indokkal nem tudják elfogadni az emberek öldöklését.

Kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartott Budapesten Márton Péter, a tokaj-hegyaljai Tállyán lévő Oroszlános Borbirtok tulajdonosa, Berger Anna, a tállyai Artistalle művésztelep vezetője és Gulyás Gábor a Legyen vége már! címmel egy hónap múlva megnyíló kortárs képzőművészeti kiállítás kurátora – számolt be róla a Librarius.hu.

Márton Péter elmondása szerint fontosnak tartja, hogy a tokaji borkultúrához szervesen kapcsolódjon a kortárs művészet világa, Berger Anna pedig az idén nyáron több mint száz alkotót fogadó művésztelep sikeres működéséről beszélt.

Gulyás Gábor messzebbről indított, amikor arról értekezett, hogy mi lehet manapság a napnyugati ember szellemi koordinátorrendszerének a kiindulópontja. Amerikai és ázsiai példák számbavétele után arra jutott, hogy számunkra most a meghatározó origó az Ukrajnában zajló háború. Lehet, hogy sokaknak már kevéssé érdekesek az ottani szörnyűségek, de akadnak, akiknek mindez nagyon fontos – mindenekelőtt a hithű vallásos embereknek, akik nem tudják elfogadni az emberölést, és a pacifistáknak.

„Én pacifista vagyok – mondta Gulyás –, semmilyen háborút nem tudok elfogadni, akkor sem, ha békeharcnak hívják.” Ezt követően Csontváry Kosztka Tivadar, Yoko Ono és Ai Weiwei alakját idézte meg, akik szintén elkötelezett pacifisták voltak, de nem emiatt rendezett a műveikből Gulyás kiállítást korábban Budapesten, hanem mert jelentős művészeknek tartja őket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek