Nem kevés csatába telt, mire elfogadták, hogy az Y-hídon kerékpárút is legyen

Megosztás

Az előző ciklusban Miskolc főépítésze mereven elzárkózott a kerékpáros forgalom fejlesztése elől, inkább csak akadályozta az ezirányú javaslatokat. Rengeteg civil szervezet fogott össze, hogy 2020-tól elérjék a jelenlegi állapot elfogadását.

Igen, hosszú évekkel ezelőtt még nem is számított az akkori városvezetés és főépítész jelentős kerékpár-forgalomra. A hosszas csatározásról a KME – Kerékpáros Miskolc Egyesület írt részletesebben.

Augusztus 1-jén megindult a forgalom az Y-híd/3-as új út beruházás 1-2. ütemének utoljára elkészült elemén, Miskolc első kerékpár-felüljáróján és a hozzá kapcsolódó rövid szakaszokon. Hogy idáig eljuthattunk, abban nagy szerepe volt annak a civil összefogásnak, amely a KME kezdeményezésére jött létre. A Kerékpáros Miskolc Egyesület ebből az alkalomból először is megköszöni partnereinek a közös munkát.

De miért volt szükség a civil összefogásra?

A projekt tervezése már 2013-ban megkezdődött, azonban Rostás László, Miskolc akkori főépítésze úgy vélte, hogy itt nem kell számítani kerékpározókra, de ha valaki mégis nagyon erre akarna bringázni, akkor majd a liften felviszi a bringát, és tolja a járdán. Magatartása végig elutasító volt, lényegében ő akadályozta meg, hogy korszerű kerékpárforgalmi létesítménnyel tervezzék meg az új utat.

2020 májusában közérdekűadat-igénylést nyújtottunk be a NIF-nek, amire a tervek egy részét kaptuk meg. Közeledett az építés kezdete, láttuk, hogy van baj és hogy egyedül nem fogunk tudni eredményt elérni, ezért megkerestük először a Zöld Kapcsolat Egyesületet (ZK), majd már velük közösen további civileket, együttműködésüket kérve. Ekkor derült ki, hogy több érintett, köztük a lakosság, semmit nem tud arról, hogy rövid időn belül hogyan változik az életük.

2020. június 25-én még csak négyen (KME, ZK, Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Miskolci Tagszervezete, Miskolcért Másképpen Közösség) írtunk levelet Csöbör Katalin országgyűlési képviselőnek és Veres Pál polgármesternek, kérve közbenjárásukat a tervek módosítása érdekében.

2020. augusztus 31-én már az Önálló Másság Életminőség Fejlesztő Alapítvány, a Szimbiózis Alapítvány és az újonnan alakult, az érintett lakosokat összefogó Út a városba (Y-híd) Érdekvédelmi Csoport is részt vett a városházán tartott egyeztetésen, amelyet további egyeztetések követtek. Több problémára is sikerült felhívni a figyelmet, és elérni orvoslásukat. Rekordidő alatt megépült az az út, amely az építkezés alatt biztosította a két városrész kapcsolatát Miskolc többi részével, valamint lett helyük az autista gyerekeknek is. Az i-re most kerül fel a pont: lett megoldás a kerékpárok közlekedésére is. A beruházás felelőseivel eleinte nehezen találtuk meg a közös hangot, de aztán végül sikerült. Tucatnyi egyeztetés során alakult ki a végeredmény. A város részéről nagyon sokat segített Szunyogh László főépítész. Munkájukat köszönjük.

Álljon itt a civil összefogás névsora abc-rendben:

Kerékpáros Miskolc Egyesület

Miskolcért Másképpen Közösség

Önálló Másság Életminőség Fejlesztő Alapítvány

Szimbiózis Alapítvány

Út a városba (Y-híd) Érdekvédelmi Csoport

Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Miskolci Tagszervezete

Zöld Kapcsolat Egyesület

Közben elkezdődött a beruházás következő, 3-4. ütemének tervezése. Az új ütemben az új 3-as utat a már működő P+R parkolótól továbbvezetik az Auchan körforgalomig. A korábbi ütemhez képest itt már nem is volt kérdés, hogy kerékpárút-építés is kapcsolódjon a projekthez – ez részben az említett civil összefogás eredménye. A tervezett kerékpárút a meglévő Szinva-parti kerékpárúthoz fog kapcsolódni. Ehhez keresztezni kell majd a Baross Gábor utcán a villamospályát és a forgalmi sávokat. Jó hír, hogy Miskolcon újdonságként a gyalogos-átkelőhelyekkel egyesített átvezetéseken külön jelzőlámpát kap a gyalogos- és a kerékpárforgalom. Emiatt lámpaciklusonként 10 másodperccel több zöldidőt fognak kapni a kerékpározók.

További jó hír, hogy a KME javaslatát elfogadva a kerékpárút 3,00 m szélességben épül, így akár az egymás mellett haladás, akár az előzés jóval kényelmesebb és biztonságosabb lesz.

A kerékpárút építésével megvalósul Miskolc és Felsőzsolca kerékpárúti kapcsolata. Igaz, ez még nem a Búza térre vezet be, de a Tiszaihoz vezető kapcsolat is nagyon fontos előrelépés.

Megvalósítása öt éven belül várható – írta az egyesület.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek