Nehéz napok jönnek, a Zagyva-Tarna és a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén is rettentő sok csapadék esett

Megosztás

A borsodi folyók vízállása az eddigieknél is magasabbra emelkedhet, valamint nagyon bízni kell abban, hogy a komoly zivataroknak, felhőszakadásoknak egy időre vége. A legkritikusabb mégis a Dráva és a Mura vízállása az ország másik sarkában. Ott biztosan rekord lesz.

Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, hiszen az elmúlt órákban is jelentős mennyiségű eső esett a vízgyűjtőkön – írja vasárnapi közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság, akik elmondták: 24 órában dolgoznak a vízügyesek a Mura és a Rába mentén és a vártnál több csapadék hullott a Sajó vízrendszerén is. 

– Már több településen hivatalosan segítséget kért a helyi védelemvezető, ide megérkeztek a kollégák. A vízügyes szakembereknek rugalmas védekezést kell alkalmazniuk, illetve több forgatókönyvvel kell készülniük, hiszen nem csak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat – írják. 

A vízügy közleménye azt írja, a térségünkben kimélyült mediterrán ciklonból az elmúlt három napon jelentős mennyiségű csapadék hullt elsősorban a Traun-Enns, a Rába-Répce, a Mura, a Felső-Dráva, a Zagyva-Tarna, valamint a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén. A ciklon várhatóan még kedd reggelig térségünkben marad, ezért további számottevő mennyiségű csapadékra kell számítani elsősorban a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén. Az időjárási helyzetből adódó csapadék-előrejelzés bizonytalanságát jól jellemzi, hogy a tegnapi napon az előrejelzett értékekhez képest a Mura egyes részvízgyűjtőin 12-15 mm-rel esett több csapadék.

A Dráván a jelenlegi előrejelzések alapján III. fokot meghaladó, egyes szakaszokon a valaha volt legmagasabb vízállást is elérő árhullám várható a jövő héten, itt már most az egész magyarországi szakaszon II.fok van érvényben. Fontos hangsúlyozni, hogy a vízügyi szakembereknek mind a Mura, mind a Dráva mentén több rugalmas védekezési forgatókönyvvel kell készülniük, hiszen nem csak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat.

A Sajón kialakulóban lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap a kora délutáni órákban tetőzött III. fokú készültség mellett. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek