Egy újabb lépéssel közelebb, így újul meg a leégett encs-fügödi iskola

Megosztás

Sikeres volt a meghirdetett közbeszerzési pályázat, hamarosan kezdődhetnek a valós munkálatok. Igaz, a leendő épületegyüttes átadása még jócskán arrébb van.

Több év is eltelt már azóta, hogy az encs-fügödi iskolában lángok csaptak fel és az egyik épület teljes tetőszerkezete leégett, óriási károkat okozva az intézményben.

Áprilisban Hörcsik Richárd fideszes képviselő elmondta, hogy a felújítás késlekedésének az ukrajnai háború és az elhibázott (egyébként a Fidesz által is kivétel nélkül megszavazott) brüsszeli szankciók az okai. Háború és szankciók ide vagy oda, most egy lépéssel közelebb kerültünk a lassan arcpirítóan kellemetlen ügy megoldásához.

2021 szeptemberében – égett le az intézmény hátsó tetőszerkezete, most tudnak majd hozzáfogni az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola Fügödi Tagintézménye felújításához, ugyanis még csak a napokban zárult eredménnyel a fenntartó Szerencsi Tankerületi Központ által kiírt közbeszerzés. A pályázati eljárás során hét vállalkozás jelentkezett – közülük a legkedvezőbb árajánlatot a harsányi székhelyű JD Bau 2014 Kft. adta, így ez a cég dolgozhat összesen 228 millió forint értékben a Fő út 69. szám alatti ingatlanon. A szerződést a tankerület a kivitelezővel július 20-án megkötötte.

Feladat lesz a 484 négyzetméter alapterületű iskola épületében a leégett épületrész fölé új födém és beépített tetőtéri szint létrehozása, tantermek és vizesblokkcsoport kialakítása. A komplex felújításon túlmenően a tetőtér bővítése azért fontos, mert több tanteremre van szükség a folyamatosan bővülő létszám miatt.

Hogy milyen munkálatokat végeznek?

Az egyszintes épület rendelkezik fedett-nyitott előtérrel, a földszinten új válaszfalakat és vasbeton lépcsőt alakítanak ki. A tetőtérbe tantermek, tanári, foglalkoztató szoba, fiú-lány és tanári vizesblokkcsoportokat terveznek. A meglévő épület hőszigetelést kap. A leégett tetőszerkezet és födémszerkezet bontása után új vasbeton lemezfödém és új fa tetőszerkezet készül, új cseréphéjazattal.

A nem leégett épületrészen a meglévő héjazat, lécezés és fólia is visszabontásra került a fa tartószerkezetig a napelemek plusz terhelése miatt. Az épület első és hátsó traktusa közé új tűzfal épül. Az épületben komplett új elektromos és gépészeti rendszert építenek ki. (Jogtár)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek