Színikritikusok díja – A miskolci teátrum színésze is az esélyesek között van

Megosztás

A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal adja át a Színikritikusok díját, amellyel a 2022/2023-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismeri el.

Idén 21 színikritikus (Balogh Gyula, Bóta Gábor, Csáki Judit, Csizner Ildikó, Dömötör Adrienne, Gabnai Katalin, Gergics Enikő, Herczog Noémi, Karsai György, Keszte Bálint, Kovács Bálint, Kovács Dezső, Lénárt Gábor, Nánay István, Németh Fruzsina Lilla, Papp Tímea, Puskás Panni, Stuber Andrea, Szekeres Szabolcs, Turbuly Lilla, Urbán Balázs) adta le voksát. 

Tizennégy kategóriában hagyományosan három-három nominált várja a szeptember 17-i díjátadót, amelynek helyszíne a Katona József Színház. A gála a közönség számára ezúttal is nyilvános, a jegyárusítás már elindult az eseményre, amelynek közreműködői idén a tatabányai Jászai Mari Színház művészei.

Simon Zoltán, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze is szerepel a Színikritikusok díjának várományosai között a legjobb férfi főszereplő kategóriában, írja honlapján a Fidelio.

A vidéki színházak közül a Miskolci Nemzeti Színházban, a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban dolgozó alkotók szerepelnek a várományosok listáján. A határon túli színházak közül a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Nagyváradi Szigligeti Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata válthatja díjra a jelölést.

A várományosok listáján az Örkény Színház az abszolút rekorder: három produkció alkotói hét kategóriában összesen nyolc jelölést kaptak. A szombathelyi Weöres Sándor Színház négy kategóriában várományos. A Budapest Bábszínház három kategóriában négy jelöléssel várhatja a díjátadót. A tatabányai Jászai Mari Színház szintén három kategóriában érintett.

KIEMELT KÉP: SIMON ZOLTÁN ÉS SZIRBIK BERNADETT A LILIOMBAN (FOTÓ: ÉDER VERA)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek