Új légimentő bázist adtak át Miskolcon

Megosztás

A modern kor minden elvárásának megfelelő objektum augusztus 1-jétől segíti a mentést.

A Miskolci Légimentő Bázist 2023. augusztus 1-jén adták át, a nemzeti színű szalagot dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, dr. Gedei Róbert, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvosigazgatója, dr. Tarcsa Csaba r. vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő vágta át – olvasható a police.hu-n közzétett közleményben.

A modern kor elvárásainak minden szempontból megfelelő légimentő bázison a helikopterek fűtött hangárban állnak, amely közvetlen kapcsolatban van az ügyeleti helyiséggel, így a riasztástól felszállásig tartó idő 2-3 percre rövidül. Az új bázis a szolgálatban lévők kényelmét is biztosítja. Egy mentőautó-garázst is kialakítottak, az itt állomásozó mentőt akkor használják majd, ha a rossz időjárási viszonyok korlátozzák a repülést.

Minden légimentő bázison minden ügyeletben lévő mentőhelikopteren egy helikopterpilóta, egy mentőorvos és egy paramedikus szolgál naponta. A miskolci bázison nyolc orvos, öt paramedikus és hat pilóta teljesít szolgálatot váltásos rendszerben.

A mentőhelikoptereket az OMSZ-hoz beérkező segélyhívások alapján a mentőszolgálat vármegyei irányítócsoportjai riasztják előre meghatározott kritériumrendszer alapján. Riasztásuk olyan súlyos sérültekhez vagy egyéb okból kritikus állapotú betegekhez történik, akiknél indokolt a helyszíni magas szakmai szintű, kiterjesztett ellátás és a mielőbbi, akár távoli centrumkórházba történő szállítás.

A miskolci légimentő bázison EC-135 P2+ típusú helikopter lesz szolgálatban.

Az EC-135 P2+ egy könnyű, két hajtóműves, multifunkciós, széles felhasználói körben alkalmazott helikopter. Az egyik legelterjedtebb mentőhelikopter a világon, köszönhetően a rendkívül jó teljesítményének, megbízhatóságának és a mentőrepülésben kedvező üzemeltetési tulajdonságainak. Utazósebessége 200 km/h felett van, emellett egy esetleges hajtómű meghibásodás esetén is l képes biztonságosan tovább folytatni a repülést. A helikopter méretei lehetővé teszik, hogy viszonylag kicsi, szűk területre is leszállhasson, mert a leghosszabb mérete is alig több mint 12 méter.

Teljes üzemanyagfeltöltés mellett három órás repülési idővel rendelkezik, azonban a mentőrepülések sajátosságai, a rövid repülési távolságok és a minél nagyobb terhelhetőség érdekében a lehetségesnél jóval kevesebb üzemanyag van a fedélzeten. Ezzel garantálható, hogy szinte bármilyen súlyú beteggel a fedélzeten képes legyen biztonságosan felszállni a háromfős személyzet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek