Elkészült az új légimentő bázis a miskolci repülőtéren

Megosztás

Felépült az új légimentő bázis a miskolci repülőtér déli sarkában. A beruházás nettó 522,9 millió forintba került.

Az új légimentő bázison egy darab mentőhelikopter befogadására alkalmas, csaknem 300 négyzetméter alapterületű, acél pillérvázas szerkezetű hangárt és garázst, öt személy elhelyezésére alkalmas, 160 négyzetméter alapterületű blokkot, egy fedett-nyitott gépkocsiparkolót, négy zárt tárolót, valamint egy zárt szennyvíztárolót alakítottak ki a beruházás kivitelezőjének, a dubicsányi székhelyű Borsod Konstrukció Kft.-nak a munkatársai.

Magyarországon a légimentési feladatokat az Országos Mentőszolgálat által alapított Magyar Légimentő Nonprofit Kft. látja el, a tulajdonosi jogokat pedig 2020. január 1-jétől a Készenléti Rendőrség gyakorolja.

A légimentők jelenleg hét bázison hét mentőhelikoptert működtetnek (Budaörs, Miskolc, Debrecen, Szentes, Pécs, Sármellék, Balatonfüred).

A bázisok optimális elhelyezésének feltétele, hogy a lehető legnagyobb hatótávolságban képesek legyenek az ország területét lefedni, egy-egy bázis a lehető legnagyobb mentési övezetre – minél több embert érintve – terjedjen ki, a lehető legmagasabb szakmai színvonalú segítségnyújtást támogatva.

Fotó: boon.hu

A miskolci bázis 22 éve üzemel, ezalatt több mint 5500 riasztást kaptak. Alapvetően a környező megyék ellátásáért felel, de távolabbra is riasztható az adott mentési helyzet függvényében. A bázison 4 helikoptervezető, 4 paramedikus és 7 mentőorvos látja el a szolgálatot.

2021 decembere óta az ország összes mentőhelikopterén, így Miskolcon is elérhető a helyszíni vérátömlesztés lehetősége. Erre, az Európában is a mentés élvonalába tartozó, potenciálisan életmentő beavatkozásra már öt alkalommal volt szükség a bevezetése óta eltelt kb. másfél év alatt.

Az új bázis létrejöttével mind az itt dolgozók, mind az elvégzendő szakmai munka körülményei jelentősen javulni fognak, hiszen egy új, korszerű, a 21. századi technikai színvonalnak mindenben megfelelő légimentő bázis kezdi meg működését. Ebben a tevékenységben minden perc számít, hiszen a légimentők olyan esetekhez vonulnak ki, ahol a földi egységeknél gyorsabban juttat magas képzettségű személyzetet és kiemelt technikát, akár nehezen megközelíthető helyszínre is, illetve a mentőhelikopter segítségével kíméletes és gyors szállítás hajtható végre. Ez pedig nemcsak a miskolciaknak, de a megyében élőknek is jelentős előnyt biztosít, ha mentés indokolt.

A tavaly nyáron indult kivitelezés ideje alatt a folyamatos és biztonságos körülmények között működő légimentési tevékenység biztosítása érdekében a város vagyonkezelője, a Miskolc Holding Vagyonkezelő Zrt. a szomszédos ingatlan használatát bocsátotta a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. rendelkezésére – írja a police.hu.

Kiemelt kép: Veres Pál Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek