Az egészségügy legfőbb fertőtlenítő módszere: az UV-C lámpa

Megosztás

Az egészségügyben nagyon fontos tényező a megasfokú sterilitás elérése. Mivel ez a környezet kedvez a kórokozók szaporodásának, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközökkel végezzük a csírátlanítást. A Covid-19 járvány óta pedig még komolyabban vesszük az steril terek kialakítását.

De hogyan segíthet az UV-C fény, és milyen hatásai vannak? Mit kell tudni az eljárásról? A következő cikkben most kiderítjük.

Csírátlanítás UV-C lámpákkal 

A rendszeres fertőtlenítés elengedhetetlen, akár egy műtőről, rendelőről, akár egy váróteremről beszélünk, mindenhol fontos az infekciókontroll. Meg kell akadályozni, hogy a vírusok egyik betegről a másikra terjedjenek. A Hollandimpex Kft UV-C csírátlanító eszközeivel például lehetőségünk van erre. 

A felületek és a légtér fertőtlenítéséért az ún. germicidlámpák felelnek. Ezek elpusztítják a vírusokat és baktériumokat, ezenkívül környezetbarát módszer, nem lehet túladagolni és melléktermék sem képződik a működtetésük során. 

Az ilyen produktumokat a kórházban előforduló járványok esetén is bevethetjük. De milyen típusú készülékek közül választhatunk?

A szabadonsugárzó berendezések alkalmazásáról

A falra szerelhető UV-C lámpákkal a helyiség teljes csírátlanítását végezhetjük el. A műtőkben, a vizsgálókban akár egész éjszaka használhatjuk ezeket a termékeket, azonban a kórtermekben meg kell várni azt az időpontot, amikor senki sem tartózkodik az adott területen. Az UV-C fény ugyanis veszélyezteti az egészségünket.

A mobil módon mozgatható lámpák akár több terem fertőtlenítését is megoldják, ráadásul a három lámpa több irányba sugároz, amely biztosítja, hogy a terem egésze csírátlanítva legyen. 

A zárt rendszerű produktumok használati előnye

A zárt rendszerű, UV-C lámpával rendelkező berendezések esetében egy kicsit más a helyzet. Ezek ugyanis úgy dolgoznak, hogy közben nem veszélyeztetik a környezetünket, így akár a nap 24 órájában sterilizálni tudja a levegőt, ami már magas szintű csírátlanító hatást biztosít. 

Az UV4AIR termékeknek olyan berendezései is vannak amelyek a központi légkezelő rendszerekbe építhetünk be, tehát folyamatosan csírátlanított levegő áramlik be a légtérbe. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Bizonyos berendezések saját ventilátorral kergetik a levegőt, majd a beépített germicidlámpák csírátlanítják az áthaladó levegőt, amely visszakerül a kezelést követően a helyiségbe. 

Az UV-C technológia tehát olyan területeken is képes helytállni, ahol nagy fokú sterilitásra van szükség. A speciális csírátlanítás pedig egészségügyi szempontból rendkívül lényeges.

Kapcsolódó cikkek