Csaknem félezer pedagógus hiányzik Borsodból

Megosztás

Már most is hatalmas a hiány és a helyzet egyre fokozódik. Borsodban is több száz tanár hiányzik. Térképen mutatjuk a katasztrofális helyzetet.

Gulyás Gergelyt a múlt heti kormányinfón megkérdezték, van-e a kormánynak B terve arra az esetre, ha a státusztörvény miatt több ezer tanár mondana fel. A miniszter szerint megvárják, mi fog történni, és egyébként a kormány ismeri a pedagógushiány problémáját, ami évtizedes gond, és csak a béremelésekkel lehet megoldani. Pintér Sándor oktatásért is felelős belügyminiszter pedig egyenesen azt mondta: nem tart attól, hogy a státusztörvény miatt tömegesen mondanának fel a tanárok.

A tanárok mondjuk ezt igencsak másként gondolták, mint az a 444 által közzétett Távozótanár-számlálóból is kiderül: a beérkezett információk alapján 266 pedagógus mondott vagy mond búcsút a közoktatásnak az elmúlt napokban vagy a közeljövőben.

A helyzet viszont, és ebben igazuk van a kormányzati szereplőknek, nem a státusztörvény miatt lett drámai – ugyanis már eddig is az volt. És ezt nem mi mondjuk, hanem a számok mondják, méghozzá azok a számok, amelyek a Miniszterelnöki Kormányiroda Kormányzati Személyügyi Központja által működtetett Közszolgállás portálon mindenki számára elérhetőek. Ezen az oldalon a közszféra minden meghirdetett álláshelyét közzéteszik (ez szerdai állapot szerint 24 911 álláshelyet jelentett a portál elindulása óta és több mint 7000 aktuális állásajánlatot).

Az oldalon számos szempont alapján lehet keresni, így többek között van szabadszavas kereső és megyei szűkítés is. Ezeket felhasználva a július 12-i, szerdai adatbázisból kigyűjtöttük és térképre tettük azt, hogy mekkora a pedagógushiány Magyarországon. A „tanár”, a „tanító” és a „pedagógus” keresőszavakra megyei bontásban lekértük az álláshirdetéseket. Az eredmény az elmúlt hónapok oktatást érintő eseményeinek fényében nem sokkoló, de beszédes: több mint ötezer, egészen pontosan 5011 találatot kaptunk, vagyis ennyi betöltetlen pedagógus álláshely van (az adatokat torzíthatja, hogy vannak olyan intézményvezetői pályázatok is, amelyeket akár az adott óvoda vagy iskola dolgozói is elnyerhetnek – persze ilyenkor a helyükre valószínűleg új pedagógust is fel kell venni).

A területi bontás azt mutatja, hogy a legtöbb pedagógust Pest megyében (990) és Budapesten (728) keresik, de

csaknem félezer (491) betöltetlen pedagógus álláshely van Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Mindössze három olyan megyét találni, ahol száznál kevesebb üres pedagógusállás van: Csongrádban és Vasban 99-99, míg Békésben 92. Bács-Kiskun vármegyében jelenleg 138 betöltetlen pedagógusi állást hirdetnek. Mutatjuk térképen is:

Kép: 444.hu

Kiemelt fotó: Herman Ottó Gimnázium, Miskolc

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek