A Miskolcról induló Tanítanék Mozgalom rangos díjban részesült

Megosztás

A miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusainak a közoktatás válságáról szóló nyílt levele nyomán született a mozgalom, amely azóta is a pedagógus tüntetések motorja. Bár a jelenlegi kormánynál láthatóan semmi eredményt nem érnek el, legalább némi összekovácsolódást mégis sikerült.

 „Büszke vagyok rájuk és szívből támogatom minden fáradozásukat. Ezért is kezdeményeztem, hogy idén a Tanítanék Mozgalom kapja az Európai Polgár díjat. Legyen ez a díj minden magyar pedagógusé, aki az elmúlt hónapokban bátran kiállt önmagáért, az oktatásért, mindannyiunk jövőjéért.” – írta Dobrev Klára, akinek kezdeményezésére Európai Polgár díjat kapott a mozgalom.

A díjat azok a kezdeményezések kaphatják, amelyek hozzájárulnak az európai együttműködéshez és a közös értékek előmozdításához. Az idén 216 pályázat, illetve jelölés érkezett az Európai Parlamenthez, a kuratórium ezek közül választotta ki a díjazottakat.

Pilz Olivér a mozgalom egyik alapítója elmondta, nagyon örül a díjnak, hiszen több mint kétszáz jelölt közül választották ki a Tanítanék Mozgalmat. A nyertes harmincas körben egyedüli magyar szervezetként futottak be. „Úgy tűnik ebből, hogy jól dolgozunk, már az Európai Unióban is van a munkánknak visszhangja. Lényegében már hét-nyolc éve küzdünk az oktatásért, próbálunk mindenkivel összefogni – talán már csak az ördöggel nem fogtunk össze -, a sikerek még odébb vannak, de meglátjuk, hogyan alakul a jövő” – mutatott rá Pilz Olivér, akitől megtudtuk, a díjat várhatóan októberben adja át az Európai Parlament. 

A pedagógusok új életpályájáról címet viselő státusztörvény parlamenti elfogadására vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, neki erről a Szózat sorai jutnak eszébe: „egy nemzet süllyed el”. Hozzátette, szerinte az oktatás jelenti a jövőt Magyarország számára, főleg ebben az időben, amikor a nemzet egyre kisebbé válik, már alig vagyunk többen, mint kilenc millióan. Az oktatással tudnánk a gazdasági problémákból is kilábalni, de úgy látja, az ő javaslataikra nincs fogadókészség a kormány részéről. Sőt, az a véleménye, hogy az elmúlt tizenhárom évben tönkretették az oktatást és az országot. Reméli, hogy eljön majd az elszámoltatás ideje. 

„Több mint tizenhatezer pedagógus hiányzik a magyar oktatásból, a munkájuk azokra hárul, akik még maradnak, de most is sok ezren tervezik a pálya elhagyását. Én is letétbe helyeztem a felmondásomat, amint találok az oktatáson kívül egy olyan munkát, amelyből el tudom tartani a családomat, ott fogom hagyni az oktatás területét, mert úgy gondolom, hogy az már vállalhatatlan, ami az oktatásban zajlik” – jelentette ki Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalom képviselője.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek