Tervezet: hamarosan államosítják a CT- és MR-vizsgálatok végzését hazánkban

Megosztás

Egy újabb terület, ahol a teljes központosítás érvényesül már a jövő évben. Jelenleg a közfinanszírozott vizsgálatok egyharmada történik magánellátónál. De így sem győzik a tempót.

Jövő novembertől már csak az állami fenntartású intézményekben lehet közfinanszírozott CT- és MR- vizsgálatokat végezni – szúrta ki a Népszava a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosításokból.

A lap megjegyzi, hogy jelenleg a fent említett vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, amelyek teljes szolgáltatást vagy pedig kórházakban közreműködőként biztosítják az ellátást. A kórházakkal, illetve szakrendelőkkel kötött szerződéseket az intézményeknek fel kell mondaniuk, és nem köthetnek újakat. A magáncégek pedig felajánlhatják az államnak megvásárlásra addig használt gépeiket.

Érdekes, hogy míg a fent említett eljárásokkal kapcsolatban az állam központosításra törekszik, addig a kórházakban működő gyógyszertárakat kiszervezné. Az állam a 107 kórházi patika működtetését ugyanis közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatná. Az indoklás szerint erre az egységes színvonalú szolgáltatás biztosítása miatt van szükség.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek