Botrány Tokajban

Megosztás

Az egyetemi modellváltást levezénylő Stumpf István belebukott a rektorválasztásba a Tokaj-Hegyalja Egyetemen.

Az egyetem szenátusa (az intézmény vezetése, tanárok és hallgatók képviselői) Fiath Attilát jelölte rektornak május 11-én. Csakhogy az egyetem fenntartója, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriuma másként döntött, és Fiath helyett a jelenlegi megbízott rektor, Horváth Ágnes hároméves kinevezéséről döntött május 18-án. Ezt viszont nem fogadja el a kuratórium elnöke, Stumpf István.

Elnöki közleményben tudatta hétfőn Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumának elnöke, hogy távozik posztjáról, mert nem értett egyet azzal, hogy a kurátortársai az egyetem szenátusának döntésével szembemenve mást neveznének ki az egyetem rektorának. Ez Stumpf szerint sérti az egyetem autonómiáját, ráadásul úgy véli, a kuratórium jogszerűen nem is dönthet ilyen kérdésben a szenátus határozatával ellentétesen.

Orbán Viktor egyik régi bizalmasa hétfői közleményében azt írta, kuratóriumi társai nem fogadták el álláspontját. A rektori posztra Stumpf szerint a legideálisabb jelölt Fiáth Attila lenne: „a nemzetközi beágyazottságú borakadémikust, a dijoni Wine Business School kitalálóját és megvalósítóját alkalmasabbnak láttam az új feladatra” – írta, és hozzátette, a szőlész-borász terület hangsúlyosabb képviselete közelebb vitte volna az intézményt „merész céljai felé”.

Stumpf – aki a kuratórium elnöke, korábbi kancelláriaminiszter, volt alkotmánybíró, de ami még érdekesebb, a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztos is volt – közleményében azt írja, hogy az eddig megbízott rektor, Horváth Ágnes tevékenységének ismeretében, valamint az egyetemi szenátus véleményével összhangban ő Fiath Attila személyében új rektor szeretett volna látni az intézmény élén. De leszavazták 3:2 arányban.

A kuratórium öt tagja

  • Stumpf István
  • Wáberer György (a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős korábbi kormánybiztos, a Waberer’s International Nyrt. korábbi társtulajdonosa, jelenleg a Tokaj Borvidék és Fejlesztési Tanács elnöke),
  • Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója
  • Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke
  • Herbst Árpád, a Budapesti Metropolitan Egyetem alapítója.

Miután Stumpffal együtt Herbst is feláll, sejteni lehet, ki hogy szavazott. (via 444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek