Miskolcon kell az egyik legtöbbet várni a mentőkre

Megosztás

Gálvölgyi János ügye kapcsán készült átfogó jelentés, ez alapján a borsodi megyeszékhelyen bajba jutók nem lehetnek túl bizakodók.

Az életveszélyt jelentő P1-es kategóriába sorolt esetek 78 százalékában ér ki a mentő 15 percen belül – írja az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által Pintér Sándor belügyminiszter számára összeállított jelentésre hivatkozva a Népszava.

A lapnak nyilatkozó szakértő azt is elmondta, hogy a P1 és a P2 (ide sorolta a nehézlégzéssel küzdő Gálvölgyit is a diszpécser) kategória is azonnal ellátandó feladatot jelent, a különbség csupán az a kettő között, hogy az előbbihez orvos, illetve mentőtiszt is kell a kocsira, míg az utóbbi esetben elég a mentőgépkocsi is.

Ami a mentők kiérkezési idejét illeti, az általában a megyeszékhelyeken jónak mondható. 11 nagyvárosban minden P1-es esetben 15 percen belül a helyszínen voltak a mentők, 9-ben viszont csak 80-95 százalékban tudták ezt teljesíteni.

E tekintetben a legrosszabbak esélyei a budapestieknek, a veszprémieknek, a debrecenieknek és a miskolciaknak vannak.

A P2-es kategóriájú eseteknek azonban alig a negyedében ér ki a mentő 15 percen belül Budapesten. Ezen esetekben a fővárosban a segélykéréstől a kiérkezésig átlagosan 36 perc telik el.

Miskolcon az esetek felében sikerül megvalósítani a 15 percen belüli kiérkezést.

A vármegyék összehasonlításából az is kitűnik, hogy Pest megyében élők esélyei a legrosszabbak, mind a P1, mind a P2 hívásoknál.

(via hvg.hu)

Pontosított az OMSZ
Cikkünk megjelenése után levélben kért helyreigazást és pontosítást az Országos Mentőszolgálat a fentiek kapcsán. Mint írták, a P1 és P2 rövidítések nem az ellátáshoz szükséges mentőegység szintjét, hanem sürgősségi szinteket jelölnek. A P1 sürgősségi szintű esetek jelentik a közvetlen életveszélyt, ahol azonnali mentő riasztásra van szükség, ilyenkor a mentésirányító a mentőegység szintjétől függetlenül a legközelebbi mentőegységet riasztja és folyamatos telefonkapcsolatban segíti a bejelentőt a mentő megérkezéséig. Erre példa lehet gyermek gázolás, karambol, újraélesztés, szívinfarktus, légúti elzáródás, eszméletlen állapot, erős vérzés, tűzeset, robbanás sérültje, megindult szülés. Az ilyen esetekben a mentők jelenleg átlagosan 9,32 perc alatt érkeznek a helyszínre Magyarországon. A P2 sürgősségi szintű eseteknél nincs közvetlen életveszély, így nem indokolt az azonnali mentőriasztás. Erre példa lehet egy enyhébb rosszullét életveszélyre utaló tünetek nélkül, csonttörés gyanúja stabil általános állapottal, sebzés komoly vérzés nélkül vagy órák- napok óta fennálló panaszok hirtelen állapotváltozás nélkül. Az ilyen esetekben a mentők átlagosan 20,6 perc alatt érkeznek helyszínre az ország területén.
Emellett azt is írták, hogy az orvos, mentőtiszt álláshelyek száma az Országos Mentőszolgálatnál 898, az orvos, mentőtiszt munkakörökben jelenleg foglalkoztatottak száma az Országos Mentőszolgálatnál 951, vagyis a betöltöttség 105,9 %-os, azaz nem igaz az, hogy egyre több orvos és mentőtiszt hiányozna a rendszerből.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek