A közmédia manipulált riportjában a tanár mindennel elégedett, pedig a vágatlan verzióban a kevés fizetéséről beszél – videó

Megosztás

Arról is értekezett, hogy annyira folyamatosan romlik a helyzet az utóbbi évtizedben hazánkban, hogy erősen fontolgatják feleségével a külföldre költözést. Az M1 riportjába azonban valamiért ez sem fért bele, ezt is kivágták. Így lehet hatásosan manipulálni a nézőket.

A közmédia riportja úgy manipulálta a nyilatkozó tanár szavait, mintha elégedett lenne a fizetésével, holott a durva infláció miatt csak alapvető szükségletekre futja, és már a külföldre költözést kénytelenek fontolgatni.

2022. január 31-e óta tanársztrájkok és tüntetések sorozata követeli a többi között a pedagógusok bérének rendezését.

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tartott korábbi tiltakozásról a Debreceni Televízió híradása is beszámolt: „Figyelmeztető sztrájkot tartottak a tanárok hétfőn” címmel.

A riportba az 50. másodpercnél bevágták egy sztrájkoló tanár nyilatkozatát, amit a köztévé riporterének adott. Borsos Tamás a következőket mondja el:

„Feleségemmel nagyon sokszor téma mostanában a méltánytalan fizetés. Gondolkodunk, a jövőbe tekintünk, gondolkodunk külföldben. Azt halljuk barátoktól, rokonoktól, akik kinn dolgoznak, tanítanak, hogy jóval a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek. Ez nagyon bosszant és frusztrál bennünket…”

444.hu cikkéből azonban kiderül, hogy ezzel szemben a közmédia teljesen más hangvételű riportban számolt be az eseményekről, az előző riportban látott tanár, Borsos Tamás nyilatkozatának pedig csak azt a részét – az első szavait – vágták be, ami illeszkedett a közmédia narratívájához. Ezt 1:54-től lehet látni:

A tanárok többsége nem sztrájkolt

A pedagógusok döntő többsége távol maradt a mai sztrájktól – az oktatásért felelős minisztérium adatai szerint országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett részt a kétórás, figyelmeztető munkabeszüntetésben. Az akciót szervező szakszervezetek büszkék a sztrájkban részt vevő pedagógusokra, és azt ígérik, hogy ha nem teljesítik a követeléseket, akkor lesz folytatás is.

„…most van egy egzisztenciánk. Mi pedagógusok, így együtt, nem panaszkodunk olyan szinten a fizetésre, mert így boldogulunk, a hiteleinket tudjuk fizetni, a gyermekeinket el kell látni, nem kell félnünk a holnaptól…”

Azt a részt, ahol a pedagógus arról beszél, hogy méltánytalannak tartja a fizetést, levágták az MTVA szerkesztői. A riport egyértelműen azt a hamis látszatot igyekszik kelteni, mintha Borsos Tamás valami más követeléssel nem értene egyet, a fizetésével viszont elégedett lenne – holott ennek az ellenkezője az igaz – számolt be a portál.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek