Szeptembertől ingyenes lesz az iskolai menza … csak nem Magyarországon

Megosztás

Hanem Bécsben, ami Lázár János szerint ugye egyre élhetetlenebb. Sőt, a “már nem is létező” Németország fővárosában ez már évek óta működik. Akkor valamit mégis egész jól csinál ez a hanyatló Nyugat. Ezek a fránya brüsszeli szankciók.

Idén ősztől Bécsben az egész napos kötelező iskolai ellátásban minden gyermeknek és fiatalnak ingyenes lesz az ebéd, írja a Stadt Wien a Facebook-oldalán. Számokkal szemléltetve: ez az intézkedés két iskolás korú gyereket nevelő családnak körülbelül 2000 euró megtakarítást jelent évente, azaz körülbelül 740 ezer forintot.

Az oktatási tanács szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a jelenlegi infláció a középosztályra is hatalmas terhet ró.

„Ezért fontos, hogy konkrét könnyítéseket biztosítsunk azoknak, akiknek a gyerekei nappali tagozatos iskolába járnak. Ezek az iskolaformák rendkívül fontosak a munka és a családi élet összeegyeztetése szempontjából, és nagyobb esélyegyenlőséget biztosítanak az oktatási rendszerben”

– olvasható a Stadt Wien honlapján.

2023-ban a város közel 38 millió eurót fordít a kötelező egész napos iskolákban működő ingyenes menzára. A következő évben valamivel több mint 44 millió eurós beruházást terveznek. A most Bécsben bevezetni tervezett ingyenes étkeztetés például Berlinben már pár éve működik. (via Telex)

Kapcsolódó cikkek