Aranyárban vehetjük a zöldséget és gyümölcsöt Miskolcon

Megosztás

Elképesztően sokat drágultak a piaci árak is, ennek egyik fő oka, hogy Magyarországon messze a legmagasabb az infláció egész Európát tekintve. Igen, már a háború kitörése előtt is döbbenetes árakat tapasztalhattunk az élelmiszerekben, nézzük, hogy néz ez ki Miskolcon.

Uniós összehasonlításban Magyarországon drágult a legjobban a zöldségek és a gyümölcsök ára. A Napi.hu szerint előbbieknél az átlagos uniós emelkedés kétszeresét, utóbbiaknál csaknem az ötszörösét kell lenyelniük a hazai fogyasztóknak minden falat lecsóval vagy tavaszi zöldséglevessel.

A miskolci nagybani online elérhető, aktuális árjegyzékét pörgetve tisztább képet kaphatunk arról, mi mennyibe kerül. A hónapos retek csomója 180-260 forint között alakult a héten – írja a Minap. A karalábé darabja 220-250 forint volt. A karfiolt 580-650 forint között mérték. Egy szál póréhagyma 180-280 forint volt. Ezeket a számokat nézve azt gondolnánk, nincs is igazán probléma, ám vannak olyan tételek, amik láttán kettéállhat az ember szeme.

A vöröshagyma kilójáért például 450-520 forintot kértek, amivel erős versenyző a homlokráncoló árak bajnokságán. Ez a termék egyébként 2018-ban ugyanitt 80-100 forintba került. A kaliforniai és a pritaminpaprikák is jogosan pirulnak: értük 1600-2000 forintot kell fizetni kilónként. 2018-ban a pritaminpaprika kilója 700 forint körül alakult. A kígyóuborka kilója 850-1000 forint közé esik (öt évvel ezelőtt ezt is feleennyiért lehetett venni), míg a szárazbabért akár 2000 forintot is a kasszánál hagyhatunk, ez is megkétszereződött 2018 óta.

Érdemes hangsúlyozni, hogy ezek a nagybani árak, a boltokba kerülve van, amit már dupla ennyiért kapunk meg. Az egyik üzletlánc online árlistája szerint például a petrezselyemgyökeret, aminek kilója a nagybanin 700-1000 forint között megy, az áruházi pultokról már 1500 forintért lehet leemelni. A karalábé a bolti kínálatban 350 forint, némelyik paradicsomfajtáért (esetünkben a szilvaparadicsomról van szó) közel 3800 forintot is elkérnek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek