A szegényeknek szánt élelmiszercsomagok ürügyén is lopták az EU-s pénzt?

Megosztás

Hirtelen több száz forinttal megdrágult például a tej, látványosan túlárazták a tételeket, mindezt az uniós támogatással létrehozott, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokban. Természetesen Magyarország.

Jelentősen túlárazták a szegényeknek szánt élelmiszercsomag tételeit, amit uniós forrásból finanszíroztakírja az Átlátszó. A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) 2018-ban, a választás előtti hónapokban indult.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság táblázatai alapján három cég tett ajánlatot, és mindhárom jóval drágábban kínálta az egyes élelmiszereket, mint amennyibe akkoriban kerültek. Vagyis kisebb mértékű túlárazással több élelmiszer is juthatott volna a rászorulóknak.

Kampánycélokra is tökéletes volt az uniós és kormányzati logóval ellátott élelmiszercsomag, fideszes képviselőtől (444.hu)

Egy liter étolaj például 489 forintba került a szerződéskötés idején, a cégek viszont 846, 901, illetve 1333 forintos ajánlatokat tettek. A tejnél, a lisztnél, a cukornál, a rizsnél, a száraztésztánál és a kukoricakonzervnél is több száz forintos különbségeket látunk. A tej 516 forintért került a csomagba, pedig a boltban csak 205 forintba került.

Az Átlátszó szerint az egyéb költségek, például a csomagolás sem indokolja ezt, mert a közbeszerzés alapján a logisztika 375 forintból is megoldható csomagonként.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek