Elege van a készülékek gyárilag betervezett elavulásából és a hazugságokból? Most leszámolnak velük

Megosztás

Az üzemidők döntő többségükben sosem érik el azt a szintet, amit ígérnek, az pedig már hosszú évek óta nyílt titok, hogy a gyártók szándékosan készítik silányabbra termékeiket, hogy azok egy bizonyos időszak után biztosan tönkremenjenek, lehetőleg javíthatatlanul.

Több ponton is komoly előrelépés lehet az uniós irányelvjavaslat, amit nemrég fogadtak el az Európai Parlamentben. Ha törvény lesz belőle, az nagyban segítheti a fogyasztói tudatosságot, és határt szabhat a gyártók időnként felelőtlen ígérgetéseinek.

Az Európai Parlament képviselői nemrég 544 igen szavazattal, 18 ellenszavazattal és 17 tartózkodás mellett elfogadták azt az irányelvjavaslatot, amely a zöld átállás kapcsán hivatott növelni a fogyasztói tudatosságot. A cél, hogy a termékekre jobb címkézési rendszert lehessen használni az Európai Unión belül, emellett pedig korlátozzák a termékekkel kapcsolatos félrevezető információk és az üres környezetvédelmi állítások használatát, valamint letörnék a termékek javíthatóságára vonatkozó korlátozásokat is.

A jogszabálytervezet szerint a termék címkéin azt is fel kellene tüntetni, hogy mennyibe kerül a termék javíttatása. Emellett a javíthatóság esetleges korlátairól is tájékoztatást kellene adni, ezzel segítve, hogy inkább a tartósabb és a könnyebben javítható termékeket válasszák a vásárlók.

Az Európai Parlament emellett szeretné betiltani az üzemidőre vonatkozó félrevezető állítások használatát, a tervezett elavulást és a termék életciklusát korlátozó tervezési jellemzőket is.

Ha a jogszabálytervezetből törvény lesz, azt is megtiltja a gyártóknak, hogy a harmadik féltől származó alkatrészek használatával ne korlátozzák az adott készülék funkcionalitását. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek