Minden, amit a pólófonalról tudni érdemes

Megosztás

Manapság a Pinteresten és az egyéb közösségi oldalakon egyre több olyan képet látni, amelyen csodaszép, pólófonalból készült táskák, kosarak és tárolók, illetve díszek és ünnepi ajándékok láthatók.

De mi is a pólófonal pontosan?

A Butika.hu kínálatában is kapható pólófonalról leginkább azt kell tudni, hogy újrahasznosított anyagokból készül – régi pólókból vagy más egyéb textilipari hulladékokból -, amellyel a gyártók rendkívül sokat tettek annak érdekében, hogy a Földet egy élhetőbb bolygóvá tegyék.

Az viszont, hogy a ruhaipari felesleg újrahasznosításából gyártják, együtt jár azzal is, hogy a gombolyagok nem lesznek 100%-ig tökéletesek. Ezek a hibák azonban a megfelelő technikával könnyedén elrejthetők.

Ami pedig a textúráját illeti, úgy kell elképzelni, mint egy vastagabb, rugalmasabb textil csíkot, amellyel igazán könnyű dolgozni. Bármilyen kézműves technikához alkalmazható – legyen az horgolás, kötés, makramé csomózás, szövés vagy subázás. Fontos tudni azonban, hogy ezek a fonalak általában színben nem utánrendelhetőek. Így mindenképpen azt javasoljuk, hogy inkább rendelj többet belőlük!

Ha erre mégsem figyeltél, akkor sem kell pánikba esni

A pólófonal 90%-ban pamutból áll, amelynek köszönhetően könnyedén átfesthető Columbus festékkel. Erre kétféle módszer létezik.

Az egyik, hogy a gurigát egy fazék festőlébe meríted, és ezt egy órán keresztül hagyod gyöngyözni. Majd miután kihűlt a lé, öntsd le a fonalról, és ezt folyóvíz alatt öblítsd le! Hagyd lecsöpögni a gurigát, és végül tekerd motringgá, és szárítsd meg teljesen! Ennek köszönhetően egy hosszan színátmenetes fonalat fogsz kapni.

A másik pedig az, hogy a pár helyen átkötözött motringot belehelyezed a festőlébe, amit egy órán keresztül forralsz, és néhanapján megmozgatsz. Ezután hűtsd ki, csepegtesd le és szárítsd meg! Végül gombolyítsd, és dolgozd fel kedved szerint az egyenletesebb színű fonalat!

Mire nem lehet használni ezt a fajta fonalat?

Bár a pólófonal igazán univerzálisan feldolgozható, de a ruhaneműkhöz és az ágytakarókhoz nem a legideálisabb alapanyag, mivel túl merev, és túlságosan nehéz.

Mosógépben is lehet mosni

A sokoldalúságán túl a pólófonal nagy előnye közé tartozik az is, hogy alkalmas gépi mosásra. Ha a belőle készült dolgokat 30 fokon mosod ki, akkor semmiféle károsodás nem érheti őket. Bár hajlamosak magukba szívni a vizet, így a szőnyegeket és az egyéb nagyobb méretű dolgokat, javasoljuk, hogy inkább kézzel tisztítsd.

Végül mekkora tűt érdemes hozzá használni?

Mivel a pólófonal vastagsága gombolyagonként különbözhet, így nehéz megmondani azt, hogy mekkora tű lesz hozzá az ideális. 10-essel már általában feldolgozhatók, de ha jót akarsz magadnak, akkor javasoljuk, hogy tárazz be a 8-as és a 12-es verzióból is.
Abban az esetben pedig, ha rongyszőnyeg gyártása a cél, akkor a 15-ös tű lesz az ideális eszköz számodra.

Kapcsolódó cikkek