Átadták a vasgyárnak emléket állító salaküst szobrot

Megosztás

Miskolc új közterületi alkotása, a Kraitz Gusztáv által készített közel 17 tonnás salaküst az “Acélváros” ipari hagyományainak kíván emléket állítani.

Átadták kedden a kohászatnak és vasgyárnak emléket állító salaküst szobrot az Újgyőri főtéri körfogalom közepén. A miskolci születésű szobrász, Kraitz Gusztáv által megálmodott alkotás megépítését régóta tervezték, és a városban kibontakozott széleskörű összefogásnak köszönhetően az elmúlt időszakban meg is valósult.

A délutáni avatásra a szakadó eső ellenére is rengetegen jöttek el, többségében olyanok, akiknek valaha közük volt a Diósgyőr-vasgyári kohászathoz. Őket köszöntötte először Veres Pál polgármester is, aki beszédében úgy fogalmazott, a diósgyőri kohászat a város történelmének meghatározó eleme, összeforrt Miskolccal, Diósgyőrrel és úgy általában a miskolcisággal. Éppen ezért régi adósságát törleszti Miskolc a kohászok, a kohászatban dolgozók felé.

– Bár az Újgyőri főtér manapság is Miskolc egyik legforgalmasabb csomópontja, a Vasgyár irányába viszont már nem igyekeznek annyian, mint egykoron. A Vasgyár sokaknak talán már csak egy megállót jelent a közlekedés során, ez a megálló viszont sokat jelent Miskolcnak még most is, amikor a termelés sajnos már több évtizede véget ért. Nagy utat tett meg az évszázadok alatt a Szinva völgyében, egykor az ország legnagyobb kohászati komplexuma a megye egykor legnagyobb munkaadójaként működött, volt idő Miskolcon, amikor szinte mindenkinek volt valami saját élménye a vasgyárról, volt legalább egy rokona, vagy ismerőse, aki ott dolgozott, mondta a városvezető

Az esős idő ellenére sokan kilátogattak az Újgyőri főtérre (Fotó: Veres Pál)

A három méter magas, tizenhét tonnás salaküstből kialakított emlékű avatásánál jelen volt annak megálmodója, a több mint hat évtizede Svédországban élő, de miskolci gyökereitől teljesen soha el nem szakadt Kraitz Gusztáv ism aki itt is elmondta, az Újgyőri főtértől kétszáz méterre, a Második utcán született, itt nőtt fel, minden emléke a Vasgyárhoz köti.

Szunyogh László, Miskolc főépítésze is a kohászathoz kötődő vállalkozók és a volt kohászok összefogását méltatta, mint mondta, az önkormányzat „mindössze” a feladatok koordinálását vállalta. „Boldog vagyok, hogy én még abban a korban nőtte fel, amikor dübörgött a kohászat, amikor a mindennapok része volt a salaköntés, a gyár, a műszakváltás, és hogy én még tudom, milyen az, amikor „fúj a gyár” – hangsúlyozta a szakember, az újonnan felavatott emlékmű segíthet abban, hogy Miskolc soha ne feledje el kohász múltját.

Ezt követően este negyed kilenckor először kapcsolt fel az emlékmű teljes díszkivilágítása, ebben a formában világítja majd meg a jövőben az Újgyőri főteret, a csomópontot, ahonnan annak idején a Vasgyárat közelíthette meg bárki.

Forrás: Minap

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek