Martinász érkezett csendben az Újgyőri főtérre

Megosztás

Bár a napokban szinte minden híradás Miskolc új közterületi alkotásáról, a 17 tonnás salaküst hivatalos felavatásáról szól, az esemény árnyékában a múlt héten egy különleges szobor is érkezett az Újgyőri főtérre.

A Martinász eredetileg az LKM vendégháza előtt állt, ám miután az ingatlan magántulajdonba került, a szobornak költöznie kellett. A krómacél alkotás egy példaértékű összefogásnak köszönhetően az egykori Vasas Művelődési Központ (ma Vasas Szerszám Központ) elé került. A szállítást az üzletház tulajdonosa, a Phobex Kft. finanszírozta, a szervezési feladatokat pedig Mokrai Mihály, Miskolc gazdasági tanácsnoka vállalta magára.

A martinász a martin szóból képzett kifejezés, azt a kohászati munkást jelzi, aki a Martin-kemencénél dolgozik

A szegedi művész, Farkas Pálmartinászt megformáló szobra 1979 és 2023 között a Sétány utcában volt látható. Érdekesség, hogy az interneten sok helyen tévesen tüntetik fel az alkotót, a legtöbben Cserenyei Kaltenbach István munkájaként jelölik meg.

A Martinász egyébként csak pár lépésre került a tér másik alkotásától, az ikonikus Munkástróntól, amely (szintén 1979-es) felavatásakor innovatív, újszerű kompozíció volt. Kiss István egyik legmodernebb szobra tulajdonképpen munkásmozgalmi emlékműként funkcionált a nagyüzemek közelében. A teljes egészében rozsdamentes acélból készült kompozíció megúszta a rendszerváltozáskor „divatossá vált” szoboráthelyezést, több mint négy évtizede emlékezteti a miskolciakat és a diósgyőrieket a dicső múltra – immáron a Martinász társaságában.

Forrás: miskolc.varosom.hu, kozterkep.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek