Aranyosi Péter: az ország gátlástalan ellopása történik éppen

Megosztás

Aranyosi Péter Karinthy-gyűrűs és Miskolci Múzsa-díjas komikus korunk talán leghíresebb miskolci “arca”. Az “elvetélt történelemtanárból” lett humorista egy súlyos koronavírus-fertőzés után döntötte el, hogy visszavesz a munkából, és egy általa értelmiségi klubnak nevezett programsorozat megszervezésébe kezd. Erről, a politikáról és még sok minden másról adott interjút a hvg.hu-nak.

A pályája kezdetéről és a Fábry Sándorral való közös munkáról elmondta, hogy a tanárképző főiskola elvégzése után a Rádiókabaréban dolgozott, melynek 20 évig volt a munkatársa, aztán idővel Fábry keze alá kezdett dolgozni: poénokat írt neki, szervezte a műsorát és a Dizájn center cuccaiért is ő járta be az egész országot. Fábry Sándorhoz fűződő viszonyáról a következőt nyilatkozta:

“Amikor először meghallottam a 90-es évek közepén a Rádiókabaréban, akkor nekem forradalmian új volt az ő affektálva beszélése, a kifejezésmódja, ahogy megragadta a témákat. A szerelmese lettem neki, és lelkesen tettem alá az én összes történetemet. A Sanyitól irtózatos mennyiségű dolgot átvettem, de ezzel együtt ő is irtózatos mennyiségűt átvett tőlem. Sokat idomultunk egymáshoz.”

Mára azonban ez a kötődés megszűnt létezni, ugyanis elmondása szerint Fábryval már nem nagyon tartja a kapcsolatot. Nagyon nehéz vele beszélni, mert tulajdonképpen vitaképtelen. Aranyosi úgy látja, hogy egyre nehezebb vitázni az emberekkel, mert már a játékszabályokat sem tudjuk előre lefektetni. Vagyis, ha valaki azt mondja, hogy játszunk Gazdálkodj okosan!-t, de a másik fél bőrlabdával jön, akkor már nem közös a játék, a platform.

A kérdező felvetette, hogy a politikai humor nála is megjelenik, de csak visszafogottan, nem olyan szélsőséges mértékben, mint Bödőcs Tibornál. Aranyosi a műsoraiban megjelenő politikai gegekről ekképp vélekedett:

“Csak arról beszélek, amiről poént tudok mondani. Én nem megmondóember vagyok. A győri polgármester sztoriján való viccelődés pedig szerintem nem is politikai humor, mert a történetben a teljes rendszernek a romlottsága van benne, úgy, mint a jachton való tartózkodás, az örömlányok, a kivagyiság, és az, hogy szembemegy azzal az álidentitással, amit ők magukról kialakítanak. Benne van az egészben ez a lepusztult világunk.”

Aranyosi szerint millió dolog van, amiről beszélni kéne. Kezdve azzal, hogy milyen szinten van lezüllesztve a mezőgazdaság, vagy hogy nincs magyar minimum. A magyar hatalmi elitnek köszönhetően – és nemcsak a Fideszt, hanem az ellenzéket is beleértve – az ország gátlástalan lelopása, és a jövőnk ellopása történik éppen. Ezt viszont csak úgy lehet megtenni, ha nincs nemzeti minimum, különben számon lehetne sok mindent kérni ezeken az embereken. A másik legszomorúbb dolog, hogy folyatják ránk a gennyt, a gyűlölködést, hogy „halál Brüsszelre”, „halál a buzikra”. Ebben az országban küzdünk a démonokkal.

Arról is szeretne beszélni – de nem talál poént rá -, hogy összeugrasztják az embereket, az oktatást lezüllesztik, a gondolkodást tönkre teszik itthon. Nagyon nagy bűnöket követnek el, amiket nem lehet három év alatt jóvátenni, és az embereknek pont a legrosszabb tulajdonságára játszanak rá.

Eközben van egy ember, a miniszterelnök, aki okosabb, mint bárki a hazai politikai életben, jobban beszél, mint szinte bárki a politikai életben. Aki választhatta volna, hogy Jedi lovag lesz, mégis sith lett.

Az állítólagos visszavonulásával kapcsolatban elárulta, hogy ezt a Blikk hozta így le, hatásvadász címmel. Szó sincs visszavonulásról, csak a harmadára csökkentette a fellépések számát, vagyis harminc előadásból most már csak 8-9 előadást tart meg havonta. Egyre jobban érzi a fáradtságot, melyet nem a fellépések, hanem az azokhoz vezető út, a sok vezetés hoz ki belőle.

A nyaralójában tartott értelmiségi klubról elmondta, hogy azért hozta létre, mert fuldoklik a primitivizmusban, az egyvonaliságban, hogy csak kétféle megközelítés van: „az Orbán az isten” és az „Orbán a g*ci” megközelítés. Már lezajlott az első előadás, azonban ezek nem nyilvánosak, nem készül róluk felvétel. Az első vendég Szanyi Tibor volt, akivel a politikai közéletről, a régről és a jelenről beszélgettek.

– Az alapján, amit elmondott, úgy hiszem, hogy amit mi látunk, az csak a jéghegy csúcsának a hegye. Annál sokkal nagyobb a korrupció, az ország ügyeivel való teljes nemtörődés, a saját anyagi és hatalmi pöffeszkedés – tette hozzá.

Kiemelt kép: hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek