Újabb szigorítás: júliustól valós időben kell feltölteni a vásárlási adatokat a büféknek, gyorséttermeknek is

Megosztás

Többek között a halsütőnek és a lángososnak is azonnal fel kell töltenie, miből mennyit vesznek a vendégek. Ez a nyári szezon kellős közepén biztosan remek szórakozás lesz az egyébként is kivéreztetett vendéglátóipari szektornak. Miskolctapolca, Lillafüred felkészül a nehézségekre?

Július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el. Az adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek (NTAK), de látni fogja azokat az adóhatóság és a statisztikai hivatal is. Mindez a digitalizáció korában nem tűnik lehetetlen feladatnak, de ahogy a legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője a Telexnek elmesélte, a gyakorlatban mindez szinte lehetetlen. Vajon lehet-e kiskapu, ha egy lángosozó zárt körű rendezvénnyé alakítja magát, ahova csak meghívóval lehet bemenni?

„Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban”

– fakadt ki a Telexnek Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője egy közelgő új szabályozásról. Július 1-jétől ugyanis valós idejű adatszolgáltatást kell nyújtaniuk a büféknek is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) arról, hogy miből mennyit adnak el.

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól csak három kivétel van:

  • a munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhelyek,
  • rendezvényi (fesztivál) étkeztetés,
  • illetve a mozgó vendéglátóhely (büfékocsi).

Rajtuk kívül azonban minden étterem, büfé, cukrászda, kávézó, italbolt, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem számára kötelező a regisztráció, a termékkínálat rögzítése, majd a valós idejű adatszolgáltatás. Az adatokat az adóhivatal (NAV), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a helyi önkormányzatok is láthatják, de személyes adatok nem jutnak el a hatóságokhoz, vagyis az nem derül ki, ha valaki egy italboltban május 24-én megivott egy kisfröccsöt, amit 11 unikummal kísért le.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek