Borsod legszebb helyei – A Lázbérci víztározó

Megosztás

A Lázbérci víztározó egy Y-alakú mesterséges tó, mely az Upponyi-hegységben, Dédestapolcsány és Uppony községek határában található, Miskolctól mintegy 30 kilométerre északnyugatra. A víztározó minden évszakban bámulatos panorámával ajándékozza meg az ide látogatókat.

Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározóját a Bán patak felduzzasztásával hozták létre az 1960-as évek végén abból a célból, hogy biztosítsa a Sajó-völgyi iparvidék vízszükségletét és a környező települések ivóvízellátását.

A tó 77 hektáron terül el, melynek átlagos vízmélysége 7,5 méter, a legmélyebb helyen pedig 16,5 méter. Vízmennyisége a megengedett legmagasabb vízszintnél 6,2 millió köbméter.

A víztározó partján több tanösvény is elhalad, melyek közül az egyik a Szalamandra tanösvény. Állomásai a “Festék”-bánya, a Lipóc-völgy, a Kakasmesszi állás, az Országos Kéktúra megállóhely és az Eszkala-tető, melyről a Lázbérci tó teljes pompájában megtekinthető.

A tavat Uppony felől meredek sziklafalak és barlangok veszik körül

A tavat meredek sziklafalak, erdős és fás szakaszok, valamint helyenként füves tisztások veszik körül. Több helyen pihenő- és tűzrakó helyeket alakítottak ki. Gazdag halállományának köszönhetően kedvelt horgászcélpont. A vízben ponty, amur, süllő, harcsa, keszeg, csuka, kősügér, compó, balin, busa és naphal él.

A Lázbérci víztározó környékén is több látnivaló várja az érdeklődőket: Dédestapolcsányban a dédesi vár, vagy a Cserép és keménycserép magángyűjtemény, illetve a közelben fekszik Eger, Lillafüred és Szilvásvárad is, ahol szintén számos látványosság tartogat különleges élményt a túrázóknak.

csodahelyek.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek