Éjjel új köztéri emlékművel gazdagodott az Újgyőri Főtér

Megosztás

Nem mindennapi látványnak lehettek szemtanúi azok, akik az éjszaka során az Újgyőri Főtér környékén közlekedtek. A szakemberek hajnalban helyezték a talapzatára Miskolc új közterületi alkotását, a közel 17 tonnás salaküstöt, amely a város ipari hagyományainak kíván emléket állítani.

A különleges eseményről Veres Pál polgármester és Szunyogh László, a város főépítésze is Facebookon osztották meg gondolataikat.

“Büszke vagyok, hogy Kraitz Gusztáv világhírű szobrászművésznek egy újabb alkotása került Miskolcra. A Szinva teraszon található Almák után az Újgyőri főtéren kiállított Kohászati Emlékművet ajándékozta városunknak a művész.” – írta Veres Pál bejegyzésében.

A polgármester posztjából az is kiderül, hogy az emlékmű hivatalos avatóját május 16-án tartják, melyre maga a művész, Kraitz Gusztáv is ellátogat.

Szunyogh László főépítész személyesen is jelen volt, amikor a daru helyére emelte az emlékművet.

A miskolciak vegyesen fogadták az új emlékművet

A legnépszerűbb miskolci Facebook csoportokban megoszlanak a vélemények az új alkotás láttán. Sokan csúnyának és furcsának találták, másoknak viszont kifejezetten fontos szimbolikus jelentéssel bír. Többen arra is felhívták a figyelmet, hogy a város történelmének szerves részét jelképezi, ezért mindenképp helye van Miskolc közterületén. Néhány kommentelő azzal kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, hogy amennyiben lefedetlen marad az alkotás, akkor sokan szemetesnek fogják használni. Szerencsére erre a felvetésre azóta megnyugtató válasz érkezett Szunyogh László főépítésztől, aki jelezte, hogy az alkotás még nem nyerte el végleges formáját, a későbbiek során a teteje fedett lesz, így a szemetelők miatt nem kell aggódni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fotó: Minap.hu

Kapcsolódó cikkek