Borsod legszebb helyei – A boldogkőváraljai Péchy-Zichy kastély

Megosztás

A boldogkőváraljai Péchy-Zichy kastély a vártól mintegy 2 kilométerre, a település belterületén fekszik. 2500 négyzetméterével Borsod-Abaúj-Zemplén megye harmadik legnagyobb alapterületű kastélyépülete.

Az 18. század második felében, barokk stílusban épült kastélyt Péchy Gábor királyi tanácsos építtette, miután a várat és a hozzá tartozó uradalmat megvásárolta a lőcsei jezsuitáktól. A következő tulajdonos a Zichy család lett, akik házasság révén szerzték meg a birtokot a 19. és a 20. század fordulóján.

Madártávlat

Az U alaprajzú kastély egyemeletes, alápincézett főépületéhez átellenesen szintén U alaprajzú, földszintes melléképületek kapcsolódnak, egy nagyméretű zárt díszudvart közrezárva. A melléképületek két sarkán egy-egy zsindelyfedésű, négyzetes alaprajzú, manzárdtetős saroktorony áll. Az egyes udvarok között kocsiáthajtók biztosítják az összeköttetést.

Téli látkép

A kastélykert, melyet a kastély építésével egyidőben, az egykori öreg erdőből alakított ki a Péchy család, az angol és francia kertépítészet stílusjegyeit hordozza. Különleges mikroklímáját kezdettől fogva a rajta átvezető Tekeres patak és az általa táplált tó határozza meg. Az idős, nagyméretű fák és a park dús cserjéi igen gazdag madárvilágot tartanak el, a tóban pedig több halfaj mellett folyami rák, pettyes gőte és tőkés réce is él. A kastélyban jelenleg gyermekotthon működik, nem látogatható.

Képeslap az 1890-es évekből

kastelyok.com, historicgarden.net, hivatal.boldogkovaralja.hu, Wikipédia

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek