Hatalmas őzbakot lőttek ki Ináncson

Megosztás

Kapitális őzbakot sikerült elejteni a borsodi Ináncson, a Király Fácán Bérkilövő Vadásztársaság területén. Az állat trófeája 670 grammos és 164.50 pontszámot kapott, amivel országos bírálatra is kötelezik.

– Már régóta figyeltük ezt az őzet, gondoltuk, hogy hatalmas, de azt nem, hogy ennyire – kezdte beszámolóját Árvai Róbert. – Végül Miskolcról érkezett vadász, Zsigrai Árpád, hogy meglője. Az állat kivételes nagyságú, a tájegységben biztosan rekord, de országos szinten is kiemelkedő méretű volt. 160 pontszám felett minden trófeát országos bírálatra kell vinni az Agrárminisztérium jogszabálya szerint, így történik majd az Ináncson elejtett őzbakéval is. Az említett 670 gramm egyébként a trófeáé, amit kifőzött állapotban mérnek.

Az őzbak elejtése egyébként nem “úri huncutság”, ezt meg kell jegyeznünk. Árvai Róbert a Boon kérdésére elmondta, hogy a vadgazdálkodás részeként minden tavasszal felmérik, hogy hány darab őz (azon belül bak, suta, gida van), és ez alapján meghatározzák, hányat kell kilőni, hogy fenntartsák a fauna egyensúlyát.

– Ha nem tennénk, nagyon elszaporodnának, és megnőne a vadkárok száma – magyarázta a hivatásos vadász.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek