Indulatos lakossági fórum zajlott Görömbölyön az útépítésről

Megosztás

A hangulat meglehetősen parázs lett, a fórum témája a Görömbölyt Miskolctapolcával összekötő út építése volt. Végül minden kérdésre választ kaptak a jelenlevők, nem feltétlenül nyugodtak le teljesen a kedélyek. Most hogyan tovább?

Akkor mi is épülne itt? – volt a legtöbbet elhangzó kérdés a lakossági fórumon. Bicikliút vagy közút felfestett kerékpársávval? Lesz-e járda? Mekkora lehet a várható autósforgalom? Mi lesz azokkal a már meglévő városrészi utakkal, mint a Bacsinszky és a Brassói, amelyeket összekötne, de maguk is kritikus állapotban vannak? Azokat is felújítanák? Csökkenni fog-e az ott lévő ingatlanok értéke? Mennyivel nőhet a légszennyezés? A részletekről a Minap számolt be.

Záporoztak a kérdések a lakossági fórumot összehívó Borkuti László, a Velünk a város frakció önkormányzati képviselője, valamint az önkormányzatot képviselő szakemberek, Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője és Fodor Attila, a Városüzemeltetési és Műszaki Osztály műszaki koordinációs ügyintézője felé. Kovács Kamilla civil részvételi referens, mint a fórum moderátora igyekezett a nem ritkán felfokozott érzelmekkel is dúsított beszélgetést mederben tartani. A mintegy kétórás fórumon végül minden kérdésre választ adott a választókerület önkormányzati képviselője és a jelenlévő szakemberek. 

Borkuti László bevezetésként elmondta, hogy egy ilyen fórumot még a pályázatot készítő előző városvezetésnek kellett volna összehívnia legalább négy évvel ezelőtt, és megkérdezni róla az itt élőket, de ez nem történt meg. Most már egy megnyert pályázatról lehet beszélgetni, meglehetősen előrehaladott állapotban, de még a kivitelezői szerződés megkötése előtt. Mivel a műszaki tartalmon változtatni nincs mód, ezért abban lehet döntést hozni, és erre lehet még a fórumon megjelenteknek is ráhatása, hogy megépüljön a pályázatnak megfelelően vagy ne épüljön meg sehogy. 

Úgy tűnt, a hosszú beszélgetés és vita végére a realitások mentén leginkább az a kifutás körvonalazódott, hogy ha már meg kell épülnie – ez év december 31-ig – az útnak, különben a város elveszíti az elnyert támogatást és még a már elköltött több tízmillió forintot is vissza kellene fizetnie, akkor legalább biztosítsák az embereket arról, hogy az önkormányzat valóban mindent meg fog tenni a forgalom elterelése és csillapítása iránt. Valamint az ingatlanukért aggódók felvetették, hogy egy előzetes állapotfelmérésben rögzíthetnék az épületeik kivitelezést megelőző állapotát, amelyben, ha komolyabb romlás állna be, amely összefüggésbe hozható az útépítéssel és a nagyobb forgalommal, akkor jogosultak lehessenek kompenzációra, kártérítésre. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek